X

Βρέθηκε το “Κορίτσι της Ζακύνθου” που αναζητούσε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Τι είπε η γυναίκα που εντόπισε το “Zante Girl”. Πώς έφτασε στα ίχνη της μετά από 65 χρόνια.

Ant1news

Τον Αύγουστο του 1953, ένας νεαρός Αμερικανός πεζοναύτης βρισκόταν σε ανθρωπιστική αποστολή βοήθειας στη Ζάκυνθο, μετά το μεγάλο σεισμό που είχε αφήσει άστεγους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Αμερικανός ναυτικός είχε μια φωτογραφική μηχανή και τράβηξε διάφορες φωτογραφίες κατά τη παραμονή στο νησί, συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας ενός νεαρού κοριτσιού που τον καλοδέχτηκε με ένα πιάτο φαϊ, την οποία κράτησε για δεκαετίες. Την ονόμασε «The Zante Girl».

Ο Αμερικανός πεζοναύτης ήταν ο James A. Baker III, ο οποίος διετέλεσε επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, τόσο επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν όσο και υπό τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, ενώ επίσης υπήρξε υπουργός Εξωτερικών, Οικονομίας και υφυπουργός Εμπορίου. 

Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε ξεχάσει το κοριτσάκι. Το αναζητούσε με τη βοήθεια μιας φιλικής του οικογένειας Ελληνοαμερικανών.

Οι τρεις κόρες της ελληνικής οικογένειας Κρίστι απευθύνθηκαν στην Ελλάδα για πληροφορίες. Μάλιστα η Μαρία και η Κάθι Κρίστι ταξίδεψαν στον τόπο καταγωγής τους και προσπάθησαν να βρουν τα ίχνη του κοριτσιού από τη Ζάκυνθο.

 

Μετά την ανάρτηση της είδησης υπήρξε ανταπόκριση και το κορίτσι βρέθηκε!

Πρόκειται για την 71χρονη σήμερα Γιοβάνα Ξιφίτα-Βυθούλκα που εντόπισε η Λουΐζα Μόρφη. Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν και έδωσαν συνέντευξη στο zantenewstime.gr. Η Λουίζα Μόρφη εξήγησε πώς βρέθηκε στα ίχνη της:

«Όταν μου έστειλε μια φίλη μου το πόστ για να βάλω στις σελίδες μας στο Zakynthos Informer, κοιτούσα την φωτογραφία και με έκανε εντύπωση πως η κοπέλα μέσα στην φωτογραφία έμοιαζε με μια γνωστή μου πάρα πολύ, είχε και τα ίδια χαρακτηριστικά με την κοπέλα στην φωτογραφία κιόλας. Όπως κοιτούσα την φωτογραφία θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε τότε ο πεθερός μου, πως παίζανε τα παιδιά στο χωράφια στην περιοχή που έμοιαζε στη φωτογραφία και έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια να την βρω το Ζante Girl. Αμέσως έστειλα την φωτογραφία σε μια συγγενή της φίλης μου και ρώτησα αν ήταν η γιαγιά της, χωρίς να υπολογίζω τα χρόνια. Τελικά ήταν η θεία της! Πήρα μια φωτογραφία που είχα και την έδειξα στην αδελφή της που βεβαίωσε ότι όντως ήταν η αδελφή της. Σήμερα μιλήσαμε με την «ZANTE GIRL»».