X

Δημοψήφισμα για τα... κέρατα της αγελάδας (βίντεο)

Το αν θα έχουν ή όχι κέρατα οι αγελάδες καλούνται να αποφασίσουν οι Ελβετοί.

Ant1news

Είναι γνωστό ότι οι Ελβετοί θέτουν υπό την κρίση του λαού διάφορα θέματα σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά, μέσω δημοψηφισμάτων.

Αυτήν την Κυριακή οι Ελβετοί προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας που έχει διχάσει την χώρα των Άλπεων. Το θέμα δεν είναι άλλο από το αν θα επιχορηγούνται οι κτηνοτρόφοι που αφήνουν τα κέρατα των αγελάδων τους να μεγαλώνουν φυσικά.

Το δημοψήφισμα αφορά στην «αξιοπρέπεια των ζώων» και η κουβέντα ξεκίνησε από έναν 66χρονο κτηνοτρόφο, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «επαναστάτης», ο οποίος «ακούει» τις οκτώ αγελάδες του, με κέρατα, από τις οποίες και εμπνεύστηκε να ξεκινήσει καμπάνια για τη χρηματοδότηση επιπλέον χώρων βοσκής των αγελάδων με κέρατα, με την ελπίδα ότι θα μειωθεί το κόψιμο των κεράτων.

«Πρέπει να σεβόμαστε τις αγελάδες όπως είναι. Να τις αφήσουμε με τα κέρατά τους. Όταν τις κοιτάς πάντα κρατούν το κεφάλι τους ψηλά και περήφανα. Όταν τους βγάζεις τα κέρατα είναι θλιμμένες», δήλωσε ο 66χρονος στο Reuters.

Τα τρία τέταρτα των ελβετικών αγελάδων, εθνικό σύμβολο και τουριστική ατραξιόν της χώρας έχουν κομμένα κέρατα ή είναι εκ γενετής χωρίς.

Ο κτηνοτρόφος λέει ότι τα κέρατα βοηθούν τις αγελάδες να επικοινωνήσουν, ενώ ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν περίπου 190 ελβετικά φράγκα ετησίως για τις αγελάδες με κέρατα.

Ο 66χρονος κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 100.000 υπογραφές για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, ενώ τα προγνωστικά είναι υπέρ του.

Ο ίδιος έχει γίνει… φίρμα λόγω των απόψεών του, όμως κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι το κόψιμο των κεράτων με καυτό σίδερο δεν προκαλεί κακό στα μεγάλα ζώα, τα οποία πονούν λίγο και μόνο εκείνη την ώρα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος, καθώς κάτι τέτοιο θα στοίχιζε 30 εκατομμύρια φράγκα στα 3 δισεκατομμύρια του αγροτικού προϋπολογισμού, αφού θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα.

Κάποιο κτηνοτρόφοι, που είναι αντίθετοι στη διατήρηση των κεράτων, υποστηρίζουν ότι χωρίς αυτά οι αγελάδες μπορούν να κινούνται πιο άνετα, ενώ με τα κέρατά τους χρειάζονται περισσότερο χώρο, τονίζοντας επίσης ότι η ύπαρξη κεράτων θα προκαλούσε επιπλέον κίνδυνο τραυματισμού τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τις ίδιες τις αγελάδες.