X

Πέθανε ο “πατέρας” του Μπομπ Σφουγγαράκη

Η νόσος που ταλαιπώτησε τον Stephen Hillenburg, το δημιούργημα του οποίου σαγηνεύει εκατομμύρια παιδιά.

Ant1news

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών άφησε ο δημιουργός του θρυλικού «Μπομπ Σφουγγαράκη», Stephen Hillenburg. Η απώλεια του σχεδιαστή του πλέον πετυχημένου καρτούν των τελευταίων δεκαετιών επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση του παιδικού καναλιού Nickelodeon.

Ο σπουδαίας καρτουνίστας σχεδίασε τον Μπομπ Σφουγγαράκη το 1999. Σε πολύ σύντομο διάστημα, ο τετράγωνος σπόγγος με τον πειρατή-αφηγητή και οι υπόλοιποι επικοί χαρακτήρες καρτούν, κατέκτησαν την αγορά των παιδικών σειρών, καθώς και τον κινηματογράφο, με ταινίες που έσπασαν ταμεία σε όλον τον κόσμο.

Είχε τη νόσο του Stephen Hawking

Ο 57χρονος Stephen Hillenburg, πρώην καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας, είχε αποκαλύψει με γραπτή του ανακοίνωση του πως πάσχει από τη νόσο ALS. Η νόσος ALS είναι μία από τις πιο σοβαρές νόσους, η οποία έχει εκφυλιστικό χαρακτήρα και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί επαρκώς.

 

Οι άνθρωποι που έχουν ALS βιώνουν έναν προοδευτικό εκφυλισμό των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτό οδηγεί τελικά στον θάνατό τους. Όταν οι κινητικοί νευρώνες παύουν να λειτουργούν ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητά του να προκαλεί και να ελέγχει την κίνηση των μυών. Ως αποτέλεσμα, οι μυς γίνονται μικρότεροι και πιο αδύναμοι (ατροφούν) και σταδιακά το άτομο αδυνατεί να κινηθεί κατά βούληση. Τελικά, οι ασθενείς με ALS μπορεί να μείνουν εντελώς παράλυτοι και να είναι απαραίτητη η αναπνευστική υποστήριξή τους για να μείνουν στη ζωή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ALS (μυοατροφική πλευρική σκλήρυνση) συμβαίνει σε ένα έως τρία άτομα ανά 100.000. Μια κληρονομική μορφή της νόσου εμφανίζεται από 5 με 10 τοις εκατό των περιπτώσεων. Αλλά στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γιατροί δεν ξέρουν ακόμα γιατί η ALS συμβαίνει σε ορισμένα άτομα και όχι σε άλλα.