X

Πολιτικός “καυγάς” για τις μαθητικές καταλήψεις και πορείες

Σιωπή... Μητσοτάκη καταλογίζει στην ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος "βλέπει" την Χρυσή Αυγή πίσω από τις κινητοποιήσεις. Κατά των καταλήψεων δηλώνει η Πειραιώς.

Ant1news

Καυγάς ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ. για τις μαθητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κλείνει το μάτι στους μαθητές και πως με τη στάση του στηρίζει κινητοποιήσεις που υποδαυλίζονται από την Χρυσή Αυγή με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει κατά των καταλήψεων και να ξεκαθαρίζει πως δεν χαρίζει τους μαθητές στην ακροδεξιά.

«Η σιωπή Μητσοτάκη για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία ισοδυναμεί με στήριξη του ίδιου προσωπικά σε αυτές. Συμφωνεί ο αρχηγός της Ν.Δ. με τη συμπόρευση των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, αλλά και κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα αυτό;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ δηλώνει κατά των καταλήψεων ωστόσο κλείνει το μάτι στους μαθητές για τις κινητοποιήσεις. Κύκλοι της Πειραιώς τόνιζαν, μεταξύ άλλων ότι «ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Η ΝΔ θέλει ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά μυαλά».

Απαντώντας στις πηγές της Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων, ότι "η ΝΔ αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση της από τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία. Όμως, οι ακραίες, μισαλλόδοξες και διχαστικές δηλώσεις των κ. Γεωργιάδη-Βορίδη, τις οποίες επανέλαβαν και σήμερα, αλλά και οι ακροδεξιές ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, δεν αντιμετωπίζονται μέσω ανώνυμων πηγών και διαρροών. Θα πρέπει να καταδικαστούν επίσημα και έμπρακτα".

«Ξαφνικά ξυπνά ένα Κίνημα μέσα στα σχολεία το οποίο λέει κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι κακό να υπάρχει και η φωνή η πατριωτική. Εγώ δεν χαρίζω αυτά τα παιδιά στην Χρυσή Αυγή, δεν τα χαρίζω», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ στον Real Fm Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά του, Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας επίσης στον Real Fm, σημείωσε ότι «όποιος αισθάνεται αλληλέγγυος, στη βάση μιας πατριωτικής αντίληψης, με τους χρυσαυγίτες, το μόνο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ως πατριώτης».

 

Τα "αίματα άναψαν" στη Βουλή μεταξύ του Μάκη Βορίδη και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ανταλλάσσοντας βαριές εκφράσεις, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε να αστυνομεύονται τα σχολεία

«Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στα σχολεία ένα κόμμα το οποίο έχει ναζιστικές αντιλήψεις και να δηλητηριάζει τα παιδιά με ναζιστικές ιδεολογίες», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων. «Τα σχολεία είναι για εμάς ένας χώρος εκπαίδευσης και όχι ένας χώρος μισαλλοδοξίας. Οι μαθητές πρέπει να μείνουν μακριά από έναν διχασμό που δεν είναι δικός τους και δεν τους αξίζει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.  

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «ο εθνικισμός, τον οποίο αξιοποιεί σήμερα η Χρυσή Αυγή, όχι μόνο δεν μπορεί να απαντήσει, αντίθετα εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών στην περιοχή». 

 

«Είναι ντροπή να εμπλέκουμε στις πολιτικές υποθέσεις τα παιδιά μας» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για μία πολιτική καθοδήγηση της ακροδεξιάς αυτή τη στιγμή, όπως παλιότερα μιλάγαμε για μία πολιτική καθοδήγηση των αριστεριστών. Αυτό πρέπει να τελειώσει».

 «Είναι μεγάλο λάθος η Κυβέρνηση να διακηρύττει ότι οι μαθητικές καταλήψεις υποκινούνται από την Χρυσή Αυγή. Η αντίδραση για την συμφωνία των Πρεσπών είναι παλλαϊκή και οι μαθητές έχουν την προσωπικότητά τους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.