X

Μαίνεται η πολιτική κόντρα για τις μαθητικές καταλήψεις

Τα καρφιά Μητσοτάκη και η απάντηση από κυβερνητικές πηγές. Μειώνονται οι μαθητικές καταλήψεις στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ant1news

Φουντώνει η «φωτιά» που έχει ξεσπάσει στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή τις καταλήψεις και τις μαθητικές πορείες για το ονοματολογικό.

«Εγώ βλέπω ότι αυτό το κίνημα κινείται από ακροδεξιές δυνάμεις, στεναχωριέμαι όταν καθηγητές βάζουν θέμα και τους υποστηρίζουν», είπε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφής κατάληψη. Άλλοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στις καταλήψεις», δήλωσε από την Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση όλων όσοι σήμερα επιλέγουν να βρεθούν απέναντι στην κακή Συμφωνία των Πρεσπών την οποία υπέγραψαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Όμως κλειστά σχολεία σημαίνει κλειστά μυαλά».

Κυβερνητικές Πηγές απάντησαν στον Πρόεδρο της ΝΔ σημειώνοντας πως «πράγματι. Άλλοι μπήκαν στη πολιτική δράση μέσα από κοινωνικούς αγώνες, άλλοι ως κληρονόμοι με τη στήριξη του μπαμπά και της αδελφής τους και άλλοι έχτισαν καριέρες ψαρεύοντας στα θολά νερά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας. Μας κρίνει όλους ο λαός...»

«Για εμάς ο γνήσιος πατριωτισμός ήταν πάντα στην απέναντι πλευρά από την μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό. Κλείνουμε τις πόρτες στο φανατισμό και το διχασμό, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τις ευαισθησίες των παιδιών μας αλλά ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ», έγραψε η Φώφη Γεννηματά στο Twitter.

 

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι μαθητές 

Ωστόσο, μαθητές ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους στα περισσότερα σχολεία της Βορείου Ελλάδος, που είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο αριθμός μειώθηκε σε 84, από 220 που ήταν μέχρι χθές. 

Το κύμα καταλήψεων στα σχολεία για το Μακεδονικό γιγαντώθηκε σε διάστημα δύο εβδομάδων, αλλά ξεφούσκωσε μέσα σε λίγες ώρες. 

Υπό την πίεση διευθυντών τους, όπως καταγγέλλουν μαθητές, μάζεψαν πανό και ελληνικές σημαίες, παρέδωσαν κλειδιά και επέστρεψαν από σήμερα στις αίθουσες. 

Μπορεί την Πέμπτη, ημέρα του μαθητικού συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, 220 Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ στην Κεντρική Μακεδονία να τελούσαν υπό κατάληψη, σήμερα μόνο 84 συνέχισαν τις κινητοποιήσεις του

Οι περισσότεροι μαθητές εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η απόφασή τους ήταν χωρίς πολιτική ταυτότητα, στην Κρήτη ωστόσο κουκουλοφόροι έσκισαν αντιφασιστικό πανό έξω από σχολείο με πέτρες και βρισιές απειλούσαν λυκειόπαιδα μέχρι που επενέβησαν καθηγητές και ο φύλακας. 

Εκτιμάται πάντως πως από Δευτέρα θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους μαθητές και σε άλλα σχολεία.