X

“Εκτινάχθηκαν” τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Αφορμή για νέα κόντρα ανάμεσα σε υπουργείο Εργασίας και ΝΔ η “εκτίναξη” των χρεών...

Ant1news

Στο δυσθεώρητο ποσό των 34,3 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως φαίνεται από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου, τα χρέη στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 34,35 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα (Ιούνιο 2018). Από αυτά, νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά εντός του 2018, είναι μόλις τα 74,214 εκατ. ευρώ και αφορούν 15.816 οφειλέτες. Τα υπόλοιπα είναι είτε παλαιότερα χρέη που όμως εντός του τριμήνου Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2018 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ (συνολικά εντάχθηκαν 38.648 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 192 εκατ. ευρώ), είτε αυξήσεις πρόσθετων τελών για ήδη ενταγμένους οφειλέτες (363,2 εκατ. ευρώ).

Όπως αποκαλύπτουν άλλωστε τα στοιχεία, τόσο η διαδικασία των ρυθμίσεων εξωδικαστικού μηχανισμού όσο και οι λοιπές ρυθμίσεις οφειλών είτε δεν... προχωρούν καθόλου, είτε διατηρούν έναν πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με αυτούς που εντάχθηκαν αρχικά. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είχαν υποβληθεί 3.342 αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση, από οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Από αυτές, οι 1.021 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Οι 182 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 2.139 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών.

Όσο για τις ρυθμίσεις, ενεργή παραμένει σχεδόν μία στις τρεις, ήτοι, μόλις 128.370 σε σύνολο 417.942 αιτήσεων. Να σημειωθεί εδώ ότι οι οφειλέτες ενημερώνονται μέσω των Ατομικών Ειδοποιήσεων για το ύψος της οφειλής τους και καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ή εξόφληση. Μάλιστα, με τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων, παρατηρήθηκε σταδιακή ένταξη περισσότερων οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων από ρυθμίσεις, καθώς στην πράξη, οι οφειλές ρυθμίζονται σε λιγότερες δόσεις με υψηλότερο ποσό μηνιαίας δόσης.

Μόνο το τρίμηνο Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2018, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 356,19 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εισπραχθεί 3,8 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν «χαθεί» 48.049 αιτήσεις για συνολικά χρέη 2,1 δισ. ευρώ και πλέον, παραμένουν ενεργές 63.782 που αφορούν 1,5 δισ. ευρώ οφειλές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο 69% των περιπτώσεων απώλειας της ρύθμισης, το ποσό της μηνιαίας δόσης ήταν ύψους από 50 έως και 300 ευρώ. Βέβαια, από τους 48.049 οφειλέτες του ΚΕΑΟ που απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι 10.120 έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση.

Κόντρα υπουργείου Εργασίας – ΝΔ

 

Τα στοιχεία του ΚΕΑΟ πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την  αξιωματική αντιπολίτευση.

Βρούτσης: Δραματική η κατάσταση

Τα στοιχεία της 3ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου του ΚΕΑΟ έτους 2018 «αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση στην πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει δραματική», σημείωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. έκανε λόγο για εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών και φόρων, κάτι που όπως συμπληρώνει, οδήγησε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.400.091 πολίτες να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 34,4 δισ. ευρώ. Επικαλούμενος τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι από την αρχή του χρόνου (2018) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 195.485.

Όπως πρόσθεσε, την ίδια στιγμή, μόνο το τρίτο 3μηνο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 493 εκατ. ευρώ. «Συγκριτικά, δε, με το 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 2,5 φορές υψηλότερες. Δηλαδή, από τα 13.767 εκατ. ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 34.354 εκατ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018», συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «επιβεβαιώνεται στην πράξη, μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΚΕΑΟ, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Η δραματική αυτή κατάσταση, απαιτεί την άμεση εφαρμογή μιας πολιτικής που θα στοχεύει στη μείωση των εξοντωτικών εισφορών, στη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς, καθώς και στην αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Υπ. Εργασίας: Η πραγματικότητα δεν παραχαράσσεται

«Μάταια η Ν.Δ. επιχειρεί, για πολλοστή φορά, να παραχαράξει τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για να κρύψει τις βαριές ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την "έκρηξη" των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους έως και το 2014», απάντησε το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα στοιχεία του ΚΕΑΟ διαψεύδουν τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 79% των οφειλετών ξεκίνησαν να χρωστούν για πρώτη φορά πριν από το 2015 και χρωστούν σήμερα το 97% των συνολικών οφειλών.

«Οι οφειλές αυτές δημιουργήθηκαν, κυρίως, κατά την περίοδο των πλασματικών και αυτόματα αυξανόμενων, ανά τριετία, ασφαλιστικών εισφορών που επιβάλλονταν στους μη μισθωτούς με βάση το παλιό σύστημα των εισφορών, πριν από τον ν. 4387/16» θεωρεί το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν.4387/16, που μείωσε δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και η νέα σημαντική ελάφρυνση που θα έχουν από την 1/1/2019, αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει ουσιαστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που υπόσχεται να επαναφέρει το προηγούμενο εξοντωτικό για αυτούς καθεστώς. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν παραχαράσσεται» κατέληξε το υπουργείο Εργασίας.