X

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: “ξετυλίγεται το κουβάρι” των αποκαλύψεων

Στη φυλακή οδηγήθηκαν ο γνωστός ενεχυροδανειστής, η υπαρχηγός και ο «βλάχος». Ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ των κατηγορουμένων.

Ant1news

Στις φυλακές Ναυπλίου θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι τη δίκη, ο γνωστός ενεχυροδανειστής,Ριχάρδος, που σύμφωνα με τις αρχές, κινούσε τα νήματα στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής, λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής πέρασε το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου για δώσει την δική του εκδοχή για την υπόθεση της λαθραίας εξαγωγής χρυσού, αρνούμενος κάθε παράνομη ενέργεια και τοποθετώντας στο “κάδρο” των παράνομων εξαγωγών τον ήδη προφυλακισμένο Τούρκο.

Έχοντας ανοικτό μέτωπο με τον θεωρούμενο ως “συναρχηγό” στην εγκληματική οργάνωση, Τούρκο (συριακής καταγωγής) συγκατηγορούμενό του, o ενεχυροδανειστής κατέθετε επί σχεδόν τρεις ώρες, τονίζοντας εμφατικά πως οι δραστηριότητές του είναι απολύτως νόμιμες.

Πόλεμος μεταξύ των συμμοριών

Μεταξύ των δύο, κατά την δικογραφία, ηγετικών στελεχών της ομάδας, φαίνεται να έχει ξεσπάσει “πόλεμος” με την κάθε πλευρά να επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη.

Η αρχή φαίνεται πως έγινε από την πλευρά του αλλοδαπού κατηγορούμενου, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - ενώπιον της Ανακρίτριας αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως όλες οι ενέργειες του ήταν κατόπιν εντολής του αφεντικού του, καθώς ο ίδιος ήταν υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα του ενεχυροδανειστή.

Ο ενεχυροδανειστής, αμέσως μετά, κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια, αίτηση να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον προφυλακιστέο, λέγοντας πως οι παράνομες διαδρομές του χρυσού δεν σχετίζονται με τον ίδιο, αλλά με τον Τούρκο και με χώρο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο αλλοδαπός. «Αν έγιναν παράνομες πράξεις, δεν έγιναν από εμένα» ισχυρίζεται ο ενεχυροδανειστής.

 

Το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταστη εξέταση των δύο θεωρούμενων ως αρχηγών, προκάλεσε την αντίδραση του αλλοδαπού, ο οποίος, μέσω του συνηγόρου του, Τάκη Μιχαλόλια, απάντησε αμέσως πως είναι καλύτερα να σιωπά παρά να μιλά: «Οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα».

Ο ενεχυροδανειστής παρέδωσε στην δικαστική λειτουργό πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο αναπτύσσει τους ισχυρισμούς του, που κινούνται κυρίως σε δύο άξονες: Ότι δεν τίθεται θέμα λαθρεμπορίας, αλλά νόμιμων εξαγωγών και ότι δεν υπάρχει απώλεια του Δημοσίου, καθώς οι εξαγωγές γίνονταν προς τρίτη, μη κοινοτική, χώρα και επομένως δεν οφείλονται δασμοί και φόροι.

Στη φυλακή και ο «βλάχος»

Μετά την απολογία και προφυλάκιση τού γνωστού ενεχυροδανειστή, την πόρτα της ανακρίτριας διαφθοράς πέρασε και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο 60χρονος με το παρατσούκλι "βλάχος" είναι -σύμφωνα με τις αρχές- ο αρχηγός που συγκρότησε τη σπείρα, είχε τον απόλυτο έλεγχο και έφτιαξε το "στρατηγείο" στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ο ίδιος αρνείται το λαθρεμπόριο, καθώς όπως ανέφερε από το 1995 έχουν καταργηθεί οι δασμοί στις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία.

Ο συνήγορος του 60χρονου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι «από τη στιγμή, που δεν ισχύει το αδίκημα της λαθρεμπορίας και τα υπόλοιπα αδικήματα, όπως εκείνο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στερούνται νομίμου βάσεως. Είναι μια δικογραφία ανυπόστατη».

Στο κατηγορητήριο, όμως, αναφέρεται ότι είχε συστήσει δίκτυο με ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα χρυσού, με σκοπό τις λαθραίες εξαγωγές στην Τουρκία.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι έκαναν τις εξαγωγές πάντοτε με τα λεωφορεία και πάντοτε με τους ίδιους οδηγούς, που και εκείνοι κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης.

Ο ρόλος του κατηγορούμενου αστυνομικού

Την επιχείρηση των αστυνομικών παραλίγο να τινάξει στον αέρα ο κατηγορούμενος συνάδελφός τους, ο οποίος φέρεται να ενημέρωνε τον ενεχυροδανειστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αναγκάστηκαν να αναβάλουν την έφοδό τους, μετά από μια τηλεφωνική τους συνομιλία.

Ο αστυνομικός είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενος, που οδηγήθηκαν σήμερα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

 

Στη φυλακή και η υπαρχηγός του κυκλώματος

Μετά τον γνωστό ενεχυροδανειστή, προφυλακιστέα με απόφαση της ανακρίτριας διαφθοράς και εισαγγελέως, κρίθηκε και η φερόμενη υπαρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, γραμματέας στο κεντρικό κατάστημα της οδού Πατησίων, η οποία εμφανίζεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορούμενη και μητέρα δύο παιδιών αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές και πως εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα. «Υπαρχηγός με 1.200 μισθό τον μήνα, είναι αστείο» σχολίασαν οι συνήγοροι της για τα στοιχεία της δικογραφίας εις βάρος της εντολέως τους.

Σαράντα απολογίες και 8 κατηγορούμενοι προφυλακιστέοι

Ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέο και έναν 39χρονο κινεζικής καταγωγής, που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας και φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στο “ξέπλυμα” των χρημάτων από την παράνομη πώληση χρυσού.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο 39χρονος αγόραζε ρούχα που πληρώνονταν σε κινέζικο νόμισμα από συμπατριώτες του χονδρέμπορους με τα κέρδη από την πώληση του χρυσού, στην Τουρκία και στη συνέχεια πλήρωνε στην οργάνωση, στην Ελλάδα, σε ευρώ το αντίτιμο της παραγγελίας.

Για την υπόθεση έχουν απολογηθεί μέχρι στιγμής 40 κατηγορούμενοι και έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οκτώ κατηγορούμενοι.