X

Στουρνάρας: Τα πέντε μαθήματα από την ελληνική κρίση

Τι είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ομιλία του σε συνέδριο του Economist στο Βερολίνο.

Ant1news

Η κατάσταση για την ελληνική οικονομία έχει σαφώς βελτιωθεί μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, με τις υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, όπως επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στο Βερολίνο.

Όπως είπε, την τελευταία οκταετία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής.

Ωστόσο, σημείωσε, η «κληρονομιά» της κρίσης δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως, αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, στα «κόκκινα» δάνεια, στην υψηλή ανεργία, στο brain drain, στο επενδυτικό κενό και στα σχετικά υψηλά ποσοστά φτώχειας στους πολίτες.

Όπως είπε, η εγχώρια αποταμίευση είναι ανεπαρκής για να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, οπότε είναι κρίσιμο να προσελκυσθούν άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της επιτάχυνσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σε σχέση με το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, όπως αναφέρει το euro2day.gr, σημείωσε ότι αποτελεί μια «απλή και συστημική λύση».

Τα μαθήματα 

Αφού ανέλυσε την κατάσταση της οικονομίας και το μεγάλο οικονομικό κόστος για τη χώρα, ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι τα βασικά μηνύματα πολιτικής από την ελληνική κρίση είναι τα εξής:

- Η καθυστέρηση στην αναγκαία προσαρμογή, το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει το πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

- Η ορθή ιεράρχηση και η «ιδιοκτησία» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων κυρίως από την κυβέρνηση αλλά και από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι το «κλειδί» για την επιτυχία του.

-Η μεγαλύτερη μοιρασιά του ρίσκου στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση μεγάλων ασύμμετρων σοκ και η πολιτική αλληλεγγύη εντός της ΕΕ για τη βοήθεια χωρών με δυσκολίες, αντί να γίνονται δακτυλοδεικτούμενες (κάτι που πολλαπλασιάζει τις λαϊκιστικές φωνές και στα δύο στρατόπεδα), είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η επιτυχία της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

- Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ενισχυθεί η μοιρασιά του ρίσκου μέσω της προώθησης της τραπεζικής Ενωσης και της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, καθώς και μέσω της δημιουργίας ενός κεντρικού εργαλείου δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Για να αποφευχθεί ο «ηθικός κίνδυνος», η μοιρασιά του ρίσκου θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του ρίσκου και στενή οικονομική εποπτεία. Επιπλέον, πρέπει να βελτιωθεί η σύγκλιση των εισοδημάτων και η διασφάλιση της συμμετρικής λειτουργίας της οικονομικής αναδιάρθρωσης.

- Τέλος, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και για να μπορέσει να επιτευχθεί η αναχρηματοδότηση ομολόγων που ωριμάζουν με βιώσιμους όρους, οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να αποφύγουν την υπαναχώρηση από δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.