X

Πάιατ: οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα

«Η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ρόλος που μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο» τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Ant1news

Τη δέσμευση των ΗΠΑ για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα , υπογράμμισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Τόνισε κατ' επανάληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ρόλος που μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο, όπως είπε.

Ο κ. Πάιατ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα πολύ θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν, επισημαίνοντας την αμερικανική δέσμευση για υποστήριξη της Ελλάδας στη φάση αυτή της οικονομικής ανάκαμψης. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ακολούθησαν, όπως μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικάνο υπουργό Γ. Ρος, όπου υποδέχθηκε ορισμένα πολύ υψηλόβαθμα αμερικανικά διευθυντικά στελέχη για να συζητήσουν για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα. Επίσης στη συνάντηση του υπουργού Νίκου Παππά με αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.

Ο Αμερικάνος πρέσβης ανέδειξε και τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον και σε επενδυτικούς πυλώνες όπως ενεργειακά, επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, τομέας της οικονομίας, τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές κλπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη για κατάστρωση ενός αναπτυξιακού σχεδίου που δε θα αρκείται στη γενικόλογη αναφορά στην καινοτομία και εξωστρέφεια ή τους τομείς αναπτυξιακού ενδιαφέροντος, αλλά θα καταγράφει τις συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας και θα συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης,

Όπως επισήμανε, η έξοδος από το Πρόγραμμα Προσαρμογής αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για την Ελλάδα και την απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία των ευρωπαίων εταίρων,  αλλά δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στηρίζονται στην υψηλή φορολόγηση δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική και σίγουρα δεν είναι παράγοντας ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, πέρα από την έκφραση πολιτικής βούλησης, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία απαιτεί αφύπνιση της κρατικής μηχανής, συγκρότηση ενός συνεκτικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και οπωσδήποτε όχι την ανατροπή του.