X

“Θρίλερ” με την αποφυλάκιση των 8 κατηγορούμενων για λαθρεμπόριο χρυσού

Σε διαφορετική γραμμή ανακρίτρια και Εισαγγελία. Μπαράζ αιτήσεων αποφυλάκισης, λόγω... ΑΑΔΕ. Τι αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Ant1news

«Στον αέρα» βρίσκεται πλέον η υπόθεση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης λαθρεμπορίας χρυσού, μετά την επικοινωνία της ανακρίτριας Διαφθοράς με τις αρμόδιες οικονομικές Αρχές.

Από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακριτικό γραφείο διαβιβάστηκε απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε ερώτημα της δικαστικής λειτουργού, στο οποίο η Αρχή επικαλούμενη την τελωνειακή νομοθεσία, ενημέρωσε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Αυτό είναι ένα κομβικό για την εξέλιξη της υπόθεσης και δη για τις προφυλακίσεις δεδομένο, που τονίζουν από την πρώτη στιγμή – και μιλώντας στον ΑΝΤ1 - τόσο ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή, ο οποίος δηλώνει αθώωος, όσο και οι συνήγοροι άλλων κατηγορούμενων οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί, με βάση την κατηγορία για το λαθρεμπόριο χρυσού.

Κατόπιν αυτού, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Αδικήματα, τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους. Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ προφυλακισθέντων καταθέτουν από το πρωί αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους.

 

Στη συνέχεια η ανακρίτρια Σταυρούλα Μπελδέκα απέστειλε έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο οποίο γνωστοποιεί ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι κράτησης των 8 προφυλακισμένων για το φερόμενο κύκλωμα διακίνησης χρυσού και ζητάει τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας για άρση των περιοριστικών όρων.

Όμως, μέχρι στιγμής η Εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη για την αποφυλάκιση των 8 κατηγορουμένων. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές ότι η Εισαγγελία έχει άλλη γνώμη για τις συνέπειες των κενών της δικογραφίας, επικαλούμενη αποφάσεις για να στηρίξει τη θέση της, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διάσταση των απόψεων επί του θέματος. Μετά ταύτα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ετοιμάζουν προσφυγές για να αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο.

Όμως εκτιμήσεις δικαστικών πηγών και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία επιχειρεί έστω και υπό τις παρούσες συνθήκες την εξεύρεση νομικής λύσεως που θα περιόριζε, όσο μπορεί να περιοριστούν, οι συνέπειες των παραλείψεων που οδήγησαν την ανακρίτρια σε ακύρωση των προσωρινών κρατήσεων των κατηγορούμενων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι 8 κατηγορούμενοι επί του παρόντος παραμένουν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης.

Παίρνοντας θέση, πηγές της ΕΛΑΣ διαμήνυαν προς πάσα κατεύθυνση ό,τι οι συλλήψεις έγιναν υπο την εποπτεια εισαγγελέων, οι οποίοι είχαν πλήρη γνώση της προόδου των ερευνών και των στοιχείων της δικογραφίας.