X

Μίνι κραχ στη Wall Street

Κατέρρευσε ο Dow Jones, καταγράφοντας απώλειες 800 μονάδων. Μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές και βιομηχανικές μετοχές.

Ant1news

Τεράστιες απώλειες κατέγραψε στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες της να καταγράφουν απώλειες πάνω από 3%, με αιχμή τις τραπεζικές και βιομηχανικές μετοχές.

Κύρια ανησυχία των επενδυτών ήταν το παγκόσμιο εμπόριο καθώς καταλάγιασε ο ενθουσιασμός της «ανακωχής» ΗΠΑ - Κίνας, την ώρα που η αμερικανική αγορά ομολόγων εξέπεμψε ανησυχητικά σήματα για την οικονομική ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones απώλεσε 799,32 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,10% και τερματίζοντας στις 25.027 μονάδες.

Παράλληλα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 3,80% στις 7.158 μονάδες. Υπό πίεση τέλεσε και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος παρουσίασε κάμψη κατά 3,24% στις 2.700 μονάδες, συμπαρασυρόμενος από το αρνητικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε το απόγευμα κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,93%.

Σημειώνεται πως οι αγορές παρουσίασαν χθες Δευτέρα αξιοσημείωτα κέρδη, χάρη στην «εκεχειρία» των 90 ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο πεδίο του εμπορικού «πολέμου». Ωστόσο, μία προσεκτικότερη ανάγνωση της κατάστασης οδηγεί σήμερα τους επενδυτές σε μερική αναδίπλωση, η οποία εκφράζεται μέσω της αβεβαιότητας για την έκβαση της προσπάθειας αποκλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης.

Μία ημέρα αφού ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κήρυξαν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%».

Το Πεκίνο ωστόσο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, με αποτέλεσμα ο χθεσινός ενθουσιασμός των αγορών να έχει δώσει και πάλι τη θέση του στις σοβαρές αμφιβολίες. Σε νεότερες δηλώσεις του, οι οποίες εκλαμβάνονται ως υπενθύμιση προς το Πεκίνο, ο κ. Τραμπ ανέφερε πως εάν είναι εφικτή μια πραγματική συμφωνία με το Πεκίνο «θα την κλείσουμε», ωστόσο διαμήνυσε ότι «είμαι άνθρωπος των δασμών».