X

ΟΠΕΚ: η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής απογείωσε την τιμή του “μαύρου χρυσού”

Σύμφωνα με τον Ιρανό Υπουργό Ενέργειας, η χώρα του εξαιρέθηκε από τη συμφωνία. Πως αντιδρούν οι αγορές.

Ant1news

H τιμή του αργού πετρελαίου πραγματοποίησε άλμα ως και 4,6% την Παρασκευή, καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής αργού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Ενέργειας του Ιράκ δήλωσε πως το πετρελαϊκό καρτέλ συμφώνησε σε μια μείωση της παραγωγής κατά 0,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους επόμενους έξι μήνες. Η συμφωνία θα επανεξεταστεί τον Απρίλιο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ως βάση για τον στόχο στον οποίο συμφώνησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ χρησιμοποιήθηκαν τα μεγέθη της παραγωγής του Οκτωβρίου.

Ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι από τη συμφωνία εξαιρείται το Ιράν.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού ενισχύεται 4,6% στα 53,8 δολάρια το βαρέλι.

Την Πέμπτη η τιμή του αργού υποχώρησε περίπου 3% μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη χωρίς την ανακοίνωση κάποιας συμφωνίας.

Η τιμή του αργού έχει καταγράψει απώλειες πάνω από 30% από τον Οκτώβριο, εξαιτίας της μεγαλύτερης προσφοράς και της αποδυνάμωσης της ζήτησης.

Την Παρασκευή το Ιράν αποτέλεσε το βασικό εμπόδιο σε μια συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία ήταν αντίθετη στην παραχώρηση εξαιρέσεων που ζητούσε το Ιράν, το οποίο υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ.