X

“Τριγμοί” στην… συμμαχία των προθύμων για την Συμφωνία των Πρεσπών

Τα πρωτοσέλιδα για τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι απαντήσεις του για τις θέσεις του Ποταμιού και η πίεση του Μαξίμου για αποσαφήνιση της στάσης του κόμματος.

Ant1news

Στις μυλόπετρες της πολιτικής πίεσης για την Συμφωνία των Πρεσπών «μάχονται» Κυβέρνηση και Ποτάμι, μετά τις δεύτερες σκέψεις που εκφράζονται από την πλευρά του κόμματος, αλλά και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ,  αναφορικά με την στάση του στην Βουλή, όταν έρθει η ώρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τις τελευταίες ημέρες, στελέχη του Ποταμιού εκφράζουν ανοιχτά δισταγμούς και σημειώνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υπερψήφιση από μέρους τους της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι η τελική τους θέση θα διαμορφωθεί όταν υπάρχουν διασφαλίσεις και εγγυήσεις που αφορούν μεταξύ άλλων την ειρήνη στην περιοχή και τις δεσμεύεις για καλή γειτονία.

Μάλιστα, διαρροές και «πληροφορίες» από διάφορες πηγές δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες, ενώ το θέμα κυριαρχεί και σε πρωτοσέλιδα κυριακάτικων εφημερίδων.

Σε αυτό της «Νέας Σελίδας», που κάνει λόγο για «μυστικά παζάρια» του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε το Ποτάμι να μην στηρίξει τελικώς την Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε μέσω Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέροντας «Το ρεπορτάζ στη "Νέα Σελίδα" έχει σοβαρά κενά. Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ... Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!»

 

Αργότερα, σε δηλώσεις του, ο κ. Θεοδωράκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, «είμαι ευθύς και καθαρός- λέω λοιπόν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο επικρατείας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί».


«Εξηγήσεις» ζητά το Μαξίμου

Θέλοντας να επαναβεβαιώσει ότι το Ποτάμι μετέχει στην άτυπη «συμμαχία των προθύμων» που θα στηρίξει στην Βουλή την Συμφωνία των Πρεσπών, το Μαξίμου καλεί τον Σταύρο Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Σε ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, αναφέρεται «Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε.

Ωστόσο θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

 

Το "ξεκαθάρισμα" του Θεοδωράκη και η απάντηση στο Μαξίμου

Απαντώντας στο Μαξίμου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, παραπέμποντας στις θέσεις του κόμματος, ανέφερε σε δήλωση του «Είναι Κυριακή και είναι λογικό κάποιοι να υπολειτουργούν, ακόμη και στο Μαξίμου. Αν δεν υπολειτουργούσαν πάντως θα γνώριζαν ότι το Ποτάμι εκτός από έξυπνες ατάκες δίνει και ολοκληρωμένες απαντήσεις».

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, σε δηλώσεις από την Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε, «το Ποτάμι δεν είναι από τα παλιά κόμματα. Και ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγούς. Δεν παζαρεύουν, δεν διαπραγματεύονται τις αρχές τους. Κινούμαστε πάντα με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει, και σ' αυτό θα επιμείνουμε, να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό, με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευθούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή όταν έρθει η ώρα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Θεοδωράκης είπε «κάναμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις με βάση τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των γειτόνων μας. Και τους έχουμε πει ότι δεν θα επιτρέψουμε ο αλυτρωτισμός να επιστρέψει από το παράθυρο. Πρέπει να είμαστε όλοι σίγουροι ότι θέλουμε να πάμε σε μία νέα εποχή ειρηνική, χωρίς διεκδικήσεις και χωρίς να θυμόμαστε ανά στιγμές, για την εσωτερική κατανάλωση, διάφορες αστείες θεωρίες. Χαρακτήρισα αυτή τη συζήτηση για την Μακεδονία, για τους «μακεδόνες του Αιγαίου», που λένε οι γείτονές μας, ως μία αστεία υπόθεση, που δεν έχει να κάνει ούτε με την πραγματικότητα ούτε βέβαια με τον σύγχρονο δρόμο που θέλουμε να βαδίσουμε».

 

 

Εν τω μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα απο την Τρίπολη, αναφέροντας χαρακτηριστικά "είχαμε προειδοποιήσει για ζημιά αναφορικά με την συμφωνία Πρεσπών. Η αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας συνιστά εθνική υποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας είπε ναι, εκεί που όλοι είχαν πει όχι, ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής και ο Σαμμαράς . Και τώρα ο κ. Ζάεφ μας κουνά το δάχτυλο, λέει να διδάσκεται η "μακεδονική" γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Του λέμε ότι η ΝΔ ήταν είναι και θα είναι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, να μην περάσει γιατί υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας”.

Νωρίτερα, μια ημέρα μετά το ταξίδι του στην Μόσχα και με φόντο την ρωσική αντίθεση στην προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της χώρας δεν ετεροπροσδιορίζεται από τα συμφέροντα τρίτων χωρών. «Δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας και ούτε καν διανοηθήκαμε ότι θα επιτρέψουμε να δεχθούμε ποτέ πιέσεις, σε ότι αφορά τη διαπραγματευτική μας στάση, από τρίτη χώρα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην Εφημερίδα των Συντακτών.