X

Πληρώνουν τα εισιτήρια του μετρό με… ανακύκλωση

Πλαστικά και μεταλλικά μπουκάλια βάζουν στο αυτόματο μηχάνημα, αντί για χρήματα για το εισιτήριο του μετρό.

Ant1news

Έναν διαφορετικό τρόπο για την αγορά του εισιτηρίου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βρήκαν οι τοπικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης, αφού αντί για χρήματα το επιβατικό κοινό βάζει στο αυτόματο μηχάνημα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το σύστημα που έχει τοποθετηθεί σε σταθμούς του μετρό, επιτρέπει στους χρήστες του να προσθέτουν αξία στις κάρτες και τα εισιτήριά τους, βάζοντας πλαστικά μπουκάλια ή συσκευασίες αλουμινίου στο αυτόματο μηχάνημα.

Μόλις τοποθετηθεί το ανακυκλώσιμο υλικό στο μηχάνημα, αυτό το μετατρέπει σε αξία διαδρομής.

Το πρωτοποριακό σχέδιο καταρτίστηκε με σκοπό την ενθάρρυνση του κοινού των πάνω δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της Κωνσταντινούπολης στην ανακύκλωση. Η πρακτική όμως έγινε παραπάνω από ευπρόσδεκτη από αυτούς, που υποφέρουν οικονομικά, λόγω της σοβαρής υποβάθμισης της λίρας έναντι του δολαρίου, μετά τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ.

Το αυτόματο μηχάνημα υπολογίζει ως 2 τουρκικές λίρες για κάθε πλαστικό μπουκάλι 0,33 λίτρων, ενώ ένα μισόλιτρο πλαστικό μπουκάλι προσθέτει 3 σεντς και το 1,5 λίτρο 6 σεντς. Το εισιτήριο του μετρό στην Κωνσταντινούπολη κοστίζει 2,6 τουρκικές λίρες, κάτι που σημαίνει ότι ο επιβάτης πρέπει να βάλει 28 πλαστικά μπουκάλια 1,5 λίτρα. 

Τα αλουμινένια, από την άλλη, έχουν μεγαλύτερη αξία, αφού κοστολογούνται σε 9 σεντς για κάθε μισόλιτρο μπουκάλι.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο δήμαρχος της Πόλης, τα αυτόματα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα υπολογισμού του συνολικού αριθμού των ανακυκλώσιμων υλικών που βάζει ο κάθε επιβάτης, με απώτερο σκοπό την επιβράβευσή του, με εκπτώσεις σε διάφορα θεάματα, όπως θεατρικά εισιτήρια.

Σύμφωνα με έρευνα ειδικών της αγοράς, με βάση τη Βρετανία, το Expert Market, η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα της Ευρώπης σε παραγωγή απορριμμάτων, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία και η χειρότερη σε ανακύκλωση.