X

Πλειστηριασμοί... “χωρίς έλεος”

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν επηρεάζει τον ελεγκτικό μηχανισμό. Πόσοι πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Περισσότεροι από 1.800 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για το τέλος του έτους και το βέβαιο είναι ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι στο "πνεύμα των Χριστουγέννων" και ακόμη χειρότερα ο κόσμος που θα βγει το σπίτι του στο "σφυρί" δεν θα προλάβει να χαρεί το "πνεύμα" αυτό.

Και ενώ όλοι πιστεύαμε ότι λόγο των ημερών θα υπήρχε μία ευαισθησία αυτό δεν έγινε, αφού ο προγραμματισμός δείχνει ότι μόνο για την επόμενη εβδομάδα, έχουν αναρτηθεί 1.440 πλειστηριασμοί, ενώ έπεται συνέχεια μετά από την αργία της 26ης Δεκεμβρίου με δεδομένο ότι θα γίνουν ακόμη 112.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί 3.365 πλειστηριασμοί για τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, ενώ αυτό που «καίει» είναι αναμφίβολα η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη και το μόνο που φαίνεται ότι υπάρχει επί του παρόντος στο τραπέζι είναι αφενός η διάθεση της κυβέρνησης να παζαρέψει μια οριακή μείωση της «οροφής» κατά 30.000 ευρώ αφετέρου ο προβληματισμός των ξένων επενδυτών- κι αυτό το βίωσε από πρώτο χέρι και ο Ε. Τσακαλώτος στη Ν. Υόρκη- για την «επιμόλυνση» της οικονομίας από τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για την τελική πρόταση της κυβέρνησης γίνεται μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομίας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση προς την Τράπεζα της Ελλάδας. Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, που έχουν ενημερωθεί για τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού- ο οποίος συμπεριλαμβάνει και σενάριο εφαρμογής του Κυπριακού μοντέλου- σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση η αφετηρία των δύο πλευρών απέχει πολύ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η συζήτηση εκ μέρους τους ξεκινά από τη ζώνη των 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, νομικοί κύκλοι παρατηρούν ότι ενισχύεται το κύμα αιτήσεων υπαγωγής στο ισχύον προστατευτικό πλαίσιο του ν. Κατσέλη, βαίνοντας προς το τέλος του χρόνου. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 είχαν υποβληθεί 12.453 αιτήσεις, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι νέες αιτήσεις περιορίστηκαν σε 6.470, στο δεύτερο τρίμηνο σε 6.435, ενώ στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων: μόλις 5.364. Συνολικά, το stock των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται σε 135.639.