X

ΤτΕ: Πρέπει να μειωθούν φόροι και εισφορές για να κινηθεί η οικονομία

Τι συμβουλεύει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την Κυβέρνηση στην Ενδιάμεση Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μειώστε φόρους και εισφορές για να έρθει ανάπτυξη και υπερπλεονάσματα, είναι η συμβουλή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής, παροτρύνει τις Κυβερνήσεις να μειώσουν φόρους και εισφορές για να αυξηθεί το ΑΕΠ αλλά πέραν των βραχυχρόνιων αρνητικών επιδράσεων και το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης θα είναι μεσοπρόθεσμα ενισχυμένο.

Είναι ενδεικτικό από την Έκθεση ότι αν μειώνονταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων όσο και οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, τότε το ΑΕΠ θα κατέγραφε αύξηση το 2019 σε σχέση με το 2018 κατά 1,68 ποσοστιαίες μονάδες, το 2020 κατά 2,47 μονάδες και το 2021 κατά 2,90.

Η σωρευτική μακροχρόνια ενίσχυση θα ήταν 4,38%. Στο δημοσιονομικό πεδίο η ίδια άσκηση οδηγεί σε μόνο οριακή μείωση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 0,28 ποσοστιαίες μονάδες το 2019 και στη συνέχεια η επίπτωση γίνεται θετική με ενίσχυση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 0,02 το 2020 κατά 0,19 το 2021 και κατά 0,79 ποσοστιαίες μονάδες στη μακροχρόνια περίοδο.

Η ανάλυση ξεκινά από την παραδοχή της υπερφορολόγησης εστιάζοντας κυρίως στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και δευτερευόντως στο ύψος των φορολογικών συντελεστών. Το 2017, το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα τόσο ως ποσοστό των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζομένων όσο και ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας ήταν πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο φόρος προσωπικού εισοδήματος από εργασία και οι ασφαλιστικές εισφορές για ένα τυπικό νοικοκυριό αναλογούσαν στο 23,7% των ακαθάριστων αποδοχών του ή στο 39,0% του συνολικού κόστους εργασίας σύγκριση με 14,0% και 26,1% αντίστοιχα για τον ΟΟΣΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κύρια συνιστώσα της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας για ένα τυπικό νοικοκυριό δεν είναι τόσο η φορολογία εισοδήματος όσο οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου .Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε συγκρίνοντας τον τελικό (implicit) φορολογικό συντελεστή που μετρά το μέσο φορολογικό βάρος στη μισθωτή εργασία για το σύνολο της οικονομίας ως ποσοστό των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών .Το 2016 η Ελλάδα συγκαταλεγόταν στην ομάδα των οκτώ χωρών με τον υψηλότερο συντελεστή: 41,0%, έναντι 36,1% και 38,4% για την ΕΕ-28 και την ευρωζώνη (ΕΖ-19) αντίστοιχα.