X

Μέσα στον Ιανουάριο το σχέδιο μείωσης των “κόκκινων” δανείων

Τι είναι το «Ιταλικό μοντέλο» το οποίο προσανατολίζεται να ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μετά τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις και το κατ΄ αρχήν σχέδιο για την αντιμετωπίση των «κόκκινων δανείων», ενώ επίσημη ενημέρωση θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση μελετά το λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο» που στηρίζεται:

  • στη δημιουργία Εταιρίας Ειδικού Σκοπού (APS)
  • στην παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση ομολόγων έναντι «απορρόφησης» προβληματικών δανείων 15- 20 δις ευρώ.  

Όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων και μετά να βγει στις αγορές για δανεισμό. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, το γεγονός ότι η τιμή του ελληνικού 10ετούς «παίζει» στα όρια του 4,4%, σαφώς και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις αλλεπάλληλες αναταράξεις στη γειτονιά μας (Τουρκία, Ιταλία), ωστόσο η βασική πηγή ανησυχίας των επενδυτών παραμένει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

«Όταν φανεί ότι πάμε προς επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, τότε τα ομόλογα θα πάνε καλύτερα», εκτιμούν οι ίδιες πηγές, με φόντο τη δημοσίευση του στρατηγικού πλάνου του ΟΔΔΗΧ, που προβλέπει άντληση κεφαλαίων 3- 7 δις ευρώ από τις αγορές στη διάρκεια του έτους.

Πάντως, χωρίς την Ελλάδα στην επίσημη ατζέντα του, ετοιμάζεται να συνεδριάσει το Euroworking Group στις 10 του μήνα, ενώ και στις Βρυξέλλες δεν κινείται φύλλο λόγω της αργίας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στην Αθήνα επικρατεί ηρεμία.