X

Welt: τα “ακριβά προεκλογικά δώρα” του Τσίπρα και το “καμπανάκι” για νέο μνημόνιο

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας είναι οι φόβοι για μία επανάληψη της ελληνικής κρίσης.

Ant1news

Τον κώδωνα του κινδύνου για εκ νέου προσφυγή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κρούει η γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση έχει για πρώτο θέμα την ανησυχία των οικονομικών αναλυτών για τα «ακριβά προεκλογικά δώρα» του Αλέξη Τσίπρα.

«Αν η χώρα δεν καταφέρει να ανακτήσει σύντομα την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, τότε στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί να προσφύγει εκ νέου σε δανεισμό», υπογραμμίζει η Welt.

Επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις, που φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα με μία σειρά από… δώρα. «Θα υπάρξουν επιδοτήσεις για τα καύσιμα, εκπτώσεις στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, υψηλότερος κατώτατος μισθός. Ο ειδικός φόρος στο κρασί θα καταργηθεί, οι βοσκοί σε απομακρυσμένες περιοχές θα λάβουν επιδότηση. Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, η Ελλάδα αποφάσισε πρόσφατα να αναβάλει τις περικοπές των συντάξεων που σχεδιάστηκαν έπειτα από πιέσεις των δανειστών».

 

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, Μάρκους Φέρμπερ (CSU), ο οποίος προειδοποιεί: «Εάν ο Τσίπρας τώρα αρχίσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα, τότε η επιτυχία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών τίθεται σε κίνδυνο». «Αν δείτε το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περιθώριο γι’ αυτό το είδος των δαπανών», επισημαίνει.

Η πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, επικρίνει επίσης την ελληνική Κυβέρνηση για το ότι έχει θέσει σε προτεραιότητα τις κοινωνικές δαπάνες έναντι των επενδύσεων και των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας», τονίζει.

Ο αναλυτής της Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης, ανησυχεί ότι «είναι πολύ πιθανό να μη γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις λόγω των εκλογών», ενώ ο Βολφάνο Π

Από την πλευρά του, ο Βολφάνγκο Πίκολι, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας “Teneo Intelligence”, εκφράζει την ελπίδα πως οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στις 26 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές.