X

“Σοφία”: Κλειστοί δρόμοι, κυκλοφορία με αλυσίδες και προβλήματα από την κακοκαιρία

Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων, προβλήματα στα δρομολόγια πλοίων, χωριά χωρίς ρεύμα για πάνω απο 24 ώρες

Ant1news

Δύσκολη ήταν η νύχτα για οδηγούς και κατοίκους σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς η «Σοφία» συνέχισε με πυκνή χιονόπτωση που δημιούργησε πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες, κυρίως τις οδικές μεταφορές.

Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, το κύμα κακοκαιρίας με τον χιονιά και τον παγετό έχει δυσκολέψει σημαντικά τις μετακινήσεις.

Ταλαιπωρία υπέστησαν εκατοντάδες επιβάτες εταιρείας χαμηλού κόστους, καθώς τα αεροσκάφη της δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης,  αλλά σε άλλα ελληνικά αεροδρόμια, κάποια μέχρι και στην Ρουμανία, με τους επιβάτες να λένε ότι εγκαταλείφθηκαν δίχως φροντίδα για πολλές ώρες και κυρίως δίχως να ξέρουν πώς θα ταξιδέψουν τελικώς για τον προορισμό τους.

Χάος επικράτησε απο νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν και άλλες αναβλήθηκαν για ώρες αργότερα. 

Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης το πρωί η κυκλοφορία γινόταν μόνο με χρήση αλυσίδων, ενώ μέχρι το μεσημέρι δεν είχε πραγματοποιηθεί ούτε ένα δρομολόγιο αστικού λεωφορείου, εξέλιξη που προκάλεσε την οργή του Απόστολου Τζιτζικώστα.


Το απόγευμα του Σαββάτου η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε ότι οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση - παγετός), αίρονται λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων.

Πιο αναλυτικά:
- Από 13.00 ώρα σήμερα (5 Ιανουαρίου 2019) αίρεται εν μέρει, η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως εξής :
• Στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. από την Χ/Θ 484+000, Σ.Δ.Ν. Μαλγάρων εώς την Χ/Θ 474+000, όρια με Ημαθία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
• Στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), από την Χ/Θ 485+000 έως την Χ/Θ 516+000, όρια με Κιλκίς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
• Στην Εγνατία Οδό και στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά- Σέρρες- Προμαχώνα, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
- Από 13.00 ώρα σήμερα (5 Ιανουαρίου 2019) αίρεται η υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για οχήματα παντός τύπου σε όλο το οδικό δίκτυο (εθνικό-επαρχιακό-δημοτικό) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, τα οποία θα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες όταν και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν (χιόνι, παγετός) .

Πολυάριθμες ειναι οι δραματικές διασώσεις ανθρώπων εγκλωβισμένων απο τα χιόνια σε όλην την χώρα, κυρίως οδηγών και επιβατών αυτοκινήτων που "κόλλησαν" λόγω της κακοκαιρίας και οι οποίοι ζήτησαν την συνδρομή της Πυροσβεστικής για να μην παγώσουν από το κρύο.

 

Σημαντικά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν προκληθεί και στα δρομολόγια των πλοίων, με δρομολόγια απο λιμάνια της Αττικής να έχουν ακιυρωθεί και πολλές πορθμειακές γραμμές να μην λειτουργούν, λόγω των ισχυρών ανέμων.

 

Πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ακόμη και για περισσότερες απο 24 ώρες, λόγω πτώσης δέντρων και άλλων αντικειμένων σε καλώδια, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να δίνουν τιτάνια μάχη για να αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ποιοί δρόμοι ειναι κλειστοί - Πού γίνεται η κυκλοφορία μόνο με αλυσίδες (ενημέρωση στις 18:00)

Κυρίως για προληπτικούς λόγους, η Αστυνομία ζήτησε να κλείσει η Εθνική Οδός Χανίων - Κισσάμου, λόγω μεγάλης κατολίσθησης στην περιοχή.

Αισθηση προκαλούν οι εικόνες με τα άγρια άλογα στην Σαμαρίνα, που δίνουν μάχη για να επιβιώσουν, αναζητώντας τροφή μέσα στο χιονισμένο τοπίο, σε υψόμετρο 1.450 μέτρων.