X

Προάγγελος ραγδαίων εξελίξεων η αποστροφή Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σαφές μήνυμα προς τους ΑΝΕΛ κι όχι μόνο έστειλε ο Πρωθυπουργός, φέρνοντας πιο κοντά την αποχώρηση Καμμένου από την Κυβέρνηση.

Ant1news

Την «πιστολιά του αφέτη» για έναν αγώνα …ταχύτητας μέχρι την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, που …προϋποθέτει την  αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την Κυβέρνηση – όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει – έριξε από την Σαμοθράκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Στέλνοντας μήνυμα προς τους ΑΝΕΛ για λήξη του θρίλερ με την παραμονή στελεχών τους στο κυβερνητικό σχήμα και την στήριξη της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός αφού έδωσε απάντηση στις προκλήσεις Ερντογάν και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά  στο Σκοπιανό, είπε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση της Συμφωνίας, ως «κάτι που εγώ κρίνω εθνικά ωφέλιμο και είναι εθνικά ωφέλιμο», σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό «δεν θα δειλιάσω απέναντι στο πολιτικό κόστος και όποιο ρίσκο». 

«Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως Πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Η βούληση του Αλέξη Τσίπρα για επιτάχυνση των διαδικασιών, η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το μεσημέρι της Δευτέρας και η σημερινή δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν οι ψήφοι για να περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι) από την Βουλή η Συμφωνία, δείχνει ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις για στήριξη από βουλευτές άλλων κομμάτων.

 

Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων,  ο Κώστας Ζουράρις , ίσως και η Έλενα Κουντουρά εκτιμάται από παράγοντες του Μαξίμου ότι μολονότι δεν συντάσσονται με την Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσαν να στηρίξουν την Κυβέρνηση. 

Σε αυτούς πολλοί πολιτικοί παρατηρητές προσθέτουν τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ (αν διαψεύσει την προσδοκία του Πάνου Καμμένου να παραδώσει την έδρα του), οι οποίοι είναι φίλα προσκείμενοι και προς την Κυβέρνηση και προς την επίμαχη Συμφωνία.

Ήδη κατά πολλούς, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η κατάθεση της Συμφωνίας στην Βουλή, αποτελεί για τους ΑΝΕΛ αιτία «κυβερνητικού διαζυγίου» με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έρχεται πιο κοντά, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Πάνος Καμμένος με ανάρτηση του στο Twitter την Παρασκευή, στο πλαίσιο της μετωπικής σύγκρουσης του με τον Νίκο Κοτζιά.

 

Κάποιοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η ανακοίνωση της παραίτησης Καμμένου να γίνει την Τετάρτη, οπότε θα συνεδριάσουν δύο από τα κορυφαία κομματικά όργανα των ΑΝΕΛ.

Την Παρασκευή η Βουλή των Σκοπίων αναμένεται να εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία, δίνοντας την σκυτάλη στην Αθήνα.

Η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου, αν όχι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, με τον τελικό χρόνο να κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και από την διαδικασία ψήφισης νόμων, όπως αυτός για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς σε κάθε περίπτωση εκλαμβάνεται ως ισχυρή στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα για το Σκοπιανό και όχι μόνο.