X

Αντιδράσεις και συλλήψεις για την επίθεση του “Ρουβίκωνα” στην αμερικανική πρεσβεία

Μπογιές στο κτήριο πέταξαν μέλη του "Ρουβίκωνα". Άμεση η κινητοποίηση της ΕΛΑΣ. Το σκωπτικό σχόλιο του Πάιατ και οι αντιδράσεις.

Ant1news

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι δυο από τις δέκα προσαγωγές στις οποίες προχώρησαν οι Αστυνομικοί για την επίθεση με μπογιές που πραγματοποίησαν μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» στην αμερικανική πρεσβεία.

Ομάδα περίπου δέκα ατόμων που επέβαιναν σε μηχανάκια, έφτασαν την πρεσβεία από την οδό Δορυλαίου στις 03:30 τα ξημερώματα και πέταξαν μπαλόνια και μπουκάλια με μπογιές με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές στον τοίχο, ενώ στην συνέχεια απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 04.05, αναρτήθηκε κείμενο που υπογράφει ο «Ρουβίκωνας», με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για την ενέργεια.

«Την Κυριακή 6/1/2019 και ώρα 03:30 το πρωί ομάδα συντρόφων επιχείρησε επιθετική παρέμβαση με μπουκάλια μπογιάς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. «Ακόμη και τα καλύτερα φρούρια του εχθρού μπορούν να πέσουν, φτάνει να μαζευτούμε όλοι και όλες και να αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να υπάρχουν»», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο Ρουβίκωνας.

 

Καταδικάζει την επίθεση το Υπουργείο Εξωτερικών

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση του Ρουβίκωνα στον Αμερικανική πρεσβεία. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Καταδικάζουμε τη ρήψη χρωμάτων βαφής, από μέλη αντιεξουσιαστικής ομάδας, στο προαύλιο της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να πλήξουν τους στενούς, διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, που ενισχύεται  σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και την περιοχή. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.» 

Το σχόλιο του Πάιατ για την επίθεση του Ρουβίκωνα

«Καταδικάζω τον ανόητο και άσκοπο βανδαλισμό που έγινε το πρωί στην πρεσβεία των ΗΠΑ», έγραψε με ανάρτησή του στο Twitter ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Παράλληλα ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για την «γρήγορη δράση της».

 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

«Η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία πλήττει την εικόνα της Ελλάδος διεθνώς και επιβεβαιώνει ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Από την πλευρά της, η Υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ, Εύη Χριστοφιλοπούλου σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στην αμερικανική πρεσβεία αναφέρει ότι «ξεφτιλίζουν τη χώρα διεθνώς και η κυβέρνηση κάθεται και τους κοιτάει να κόβουν βόλτες με τον Κουφοντίνα. Είναι μόνον ανοχή; Ή μάλλον είναι ανοχή και ανικανότητα! Σε κάθε περίπτωση έσπασαν όλα τα ρεκόρ…».

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει ότι «η επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ, εκθέτει διεθνώς τους Έλληνες. Η χώρα μας εμφανίζεται ξέφραγο αμπέλι, όπου ακόμη και τα καλύτερα φυλασσόμενα μέρη γίνονται στόχοι.  Ως πότε κάποιοι θα έχουν ασυλία για να συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους; H ανοχή στην ανομία και στους μπαχαλάκηδες πρέπει επιτέλους να τελειώσει».