X

Τσακαλώτος: δεν βγαίνουμε άμεσα στις αγορές

Ο ΥΠΟΙΚ, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνει παραχολογία, όπως η ΝΔ. Τι είπε για το αφορολόγητο, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις του με τον Τσίπρα.

Ant1news

«Εμείς δεν κάνουμε παροχολογία, λέμε τι θα κάνουμε και από πού θα έρθουν τα χρήματα. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι θα κάνει κάποια πράγματα, αλλά δεν λέει που θα βρει τα χρήματα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Σε αυτές τις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ ξέρεις ποια θα είναι η κατεύθυνση, και ένα άλλο πρόγραμμα που ο Θεός ξέρει τι είναι», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του «News 247».

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο αρκέστηκε να πει «κάθε τι στο χρόνο του», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ξέρει να διαπραγματεύεται.

Εκτίμησε ότι υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί για πολλά χρόνια. Πρέπει όλοι να πάρουν θέση.

«Δεν είναι δυνατόν ο Κ. Σημίτης, επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργός, να δει τρεις συνεντεύξεις και να μην παίρνει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, να μην λέει τίποτα. Αυτό είναι ευθυνοφοβία», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το Ποτάμι σημείωσε ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι άνθρωποι όπως ο Θεοδωράκης, ο  Μαρωτάς ή ο Λυκούδης δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Σε ότι αφορά το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει κάποιο συγκεκριμένο επιχείρημα και ότι θέλει την «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε ότι δεν πρέπει να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, «αν η ΝΔ πιστεύει ότι δεν έχουμε πλειοψηφία μπορεί να κάνει μια πρόταση μομφής», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε ότι «έχουμε πολλά χρόνια μια σχέση. Είχαμε και διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, θα ήταν παράλογο κάτι διαφορετικό, αλλά σέβεται ο ένας τον άλλο. Ο Αλέξης έχει πιο πολιτική σκέψη. Εγώ θέλω οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά. Πολλές φορές δεν γίνεται εκ των πραγμάτων. Υπήρξε η συλλογικότητα, θα μπορούσε να υπάρξει παραπάνω».

Ο ίδιος αρνήθηκε τον τίτλο του Βαρώνου και του πιθανού διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα εκτιμώντας ότι όταν θα υπάρξει αντικατάσταση του τελευταίου θα πρέπει να είναι από τη νέα γενιά.

 

Το «μαξιλαράκι»

Λίγο περισσότερα από 7 δις ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει το δημόσιο από τις αγορές μέσα στο 2019, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος και υπογράμμισε ότι χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να περιμένει να βγει στις αγορές με ευνοϊκές συνθήκες.

«Χάρη στο cash buffer, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα προσφύγουμε στις αγορές» είπε και συνέστησε δε «λίγη προσοχή» στην αντιπολίτευση, που κατά τη γνώμη του ποντάρει ότι η κυβέρνηση δεν θα βγει στις αγορές.

Όπως εξήγησε με ένα ποσό από το μαξιλάρι ασφαλείας μπορούμε να αγοράσουμε χρέος είτε του ΔΝΤ, είτε της ΕΚΤ, είτε και των δύο, που είναι ακριβότερο.

Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων.

 

Για τις διαφωνίες με τον Γιάννη Στουρνάρα

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μία ανεξάρτητη και ο κ. Στουρνάρας έχει τις δικές του απόψεις. Αν και όπως είπε αυτό είναι «διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση», δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες αιχμές, τονίζοντας πως πιστεύει ότι «θα έπρεπε να μένει λίγο πιο στενά στον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη».

Όσον αφορά στα capital controls επανέλαβε ότι θα αίρονται σταδιακά, αφού οι καταθέσεις επιστρέφουν και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. «Νομίζω ότι στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί» εκτίμησε.

 

Για τις επενδύσεις

Στο κρίσιμο θέμα των επενδύσεων, υποστήριξε ότι έχουν γίνει πολλά, με έντονο ενδιαφέρον στον τραπεζικό και στον ενεργειακό τομέα. «Δεν μπορούν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα να μας κατηγορούν ότι δεν φέρνουμε επενδύσεις» σημείωσε. Ερωτηθείς ειδικότερα για την επένδυση στο Ελληνικό, πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά «πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες». Αυτό, εξήγησε, εξαρτάται από την άδεια για το καζίνο και από τον διαγωνισμό που θα γίνει.

Σχολιάζοντας τέλος την επιστροφή των θεσμών, σημείωσε πως η λέξη «αξιολόγηση» δεν είναι σωστή. Όπως είπε θα υπάρξει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία.