X

“Στον αέρα” η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου

Στάση αναμονής από τον Πάνο Καμμένο έως ότου έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε εκρηκτικό κλίμα η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ant1news

Αναβλήθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, η οποία συνδέεται με τις εξελίξεις στά Σκοπια. Χωρίς να προσδιορίζει τη στάση των υπουργών και βουλευτών των ΑΝΕΛ, αλλά λέγοντας ότι αναμένει τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του δήλωσε ότι η συνάντηση αναβάλλεται μέχρι να οριστικοποιηθούν τα δεδομένα στην ΠΓΔΜ. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα επιτραπεί στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά βούληση στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχετικά με τις εξελίξεις στα Σκόπια ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για συνεχείς αλλαγές και ρευστό σκηνικό κι εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξουν σήμερα νέα από τη Βουλή της γείτονος.Στα Σκόπια, πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση.  

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Πάνος Καμμένος δήλωσε, εξάλλου, πως δεν  υπάρχει καθορισμένο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα.

"Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει εμπλοκή στα Σκόπια. Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή στα Σκόπια είπαμε να αναβάλλουμε την συνάντηση μας δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος το πρωί, είπε προκαλέσει αίσθηση στην Βουλή, όταν είπε ¨ούτε απερχόμενος Υπουργός είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση".

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ ίσως το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό γίνει την Δευτέρα. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα έχει οριστεί να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για την αναβάθμιση των F16, τροπολογία για την οποία κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος προ ημερών, εγείροντας αντιδράσεις απο την αντιπολίτευση.

Οι εξελίψεις στη συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου προκάλεσαν και νέα κόντρα ανάμεσα σε Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία με εκατέρωθεν βολές περί «Αυτοεξευτελισμού».  

Η συμφωνία των Πρεσπών θα "ανάψει και νέες φωτιές" στα Βαλκάνια τόνισε, εξάλλου, ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντήσή τους στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα.

 

H απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να… πετάξει το γάντι στον Πάνο Καμμένο, αποκαλύπτοντας πως αν άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση τότε αμέσως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, δημιούργησε νέα δεδομένα. Το σίγουρο είναι πως ο κ. Καμμένος θα πει “όχι” στη συμφωνία των Πρεσπών, πλέον όμως το κρίσιμο είναι αν θα ανακοινώσει και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και αν θα πάψει να τη στηρίζει.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως το "διαζύγιο" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι δεδομένο και πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σε περίπτωση που ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως αν οι ΑΝΕΛ σταματήσουν να στηρίζουν την Κυβέρνηση ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.  Εκεί μένει να δούμε πόσα είναι τα “κουκιά”, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση πρέπει να βρει 151 βουλευτές. Φέρεται να έχει βρει ήδη 150 και όπως φαίνεται το “μπαλάκι” έχει περάσει στα χέρια του κ. Κόκκαλη των ΑΝΕΛ, ο οποίος θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα καταψηφίσει και την Κυβέρνηση.

Σε 150 υπολογίζονται τα “ναι”, προσμετρώντας τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους: Κ. Παπακώστα (ανεξάρτητη), Σπ. Δανέλλη (Ποτάμι), Θ. Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ), Ελ. Κουντουρά (ΑΝΕΛ) και Κ. Ζουράρι (ΑΝΕΛ).

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Πάντως στο Μαξίμου τονίζουν πως το “όχι” στην Κυβέρνηση θα σημαίνει πως δεν θα περάσουν και τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών που έχουν ανακοινωθεί και αυτό ίσως δίνει και μια διέξοδο στους ΑΝΕΛ, αλλά και στον Καμμένο να στηρίξουν την Κυβέρνηση.