X

Στον Καμμένο πέταξε το... “μπαλάκι” ο Ζάεφ

Προς την ελληνική Βουλή "οδεύει" η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το "πέρασμά" της από την Βουλή των Σκοπίων…

Ant1news

Ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε τις 81 ψήφους και πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων τη Συμφωνία των Πρεσπών πετώντας παράλληλα, την… “καυτή πατάτα” στον Πάνο Καμμένο, οποίος εν αναμονή των εξελίξεων στην FYROM είχε αναβάλλει τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα

 Ο κ. Καμμένος μετα την εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις για το εάν θα επιτραπεί στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά βούληση στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών  

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Πάνος Καμμένος δήλωσε, εξάλλου, πως δεν  υπάρχει καθορισμένο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα και ότι είναι σε  ανοιχτή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Νωρίτερα είχε προκαλέσει  αίσθηση στην Βουλή, όταν είπε «ούτε απερχόμενος Υπουργός είμαι ούτε τελώ υπό παραίτηση».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ ίσως το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό γίνει την Δευτέρα. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα έχει οριστεί να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για την αναβάθμιση των F16, τροπολογία για την οποία κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος προ ημερών, εγείροντας αντιδράσεις απο την αντιπολίτευση.

Οι εξελίψεις στη συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου προκάλεσαν και νέα κόντρα ανάμεσα σε Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία με εκατέρωθεν βολές περί «Αυτοεξευτελισμού».  

Η συμφωνία των Πρεσπών θα "ανάψει και νέες φωτιές" στα Βαλκάνια τόνισε, εξάλλου, ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντήσή τους στην οικία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα. 

H απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να… πετάξει το γάντι στον Πάνο Καμμένο, αποκαλύπτοντας πως αν άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση τότε αμέσως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, δημιούργησε νέα δεδομένα. Το σίγουρο είναι πως ο κ. Καμμένος θα πει “όχι” στη συμφωνία των Πρεσπών, πλέον όμως το κρίσιμο είναι αν θα ανακοινώσει και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και αν θα πάψει να τη στηρίζει.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως το "διαζύγιο" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι δεδομένο και πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σε περίπτωση που ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως αν οι ΑΝΕΛ σταματήσουν να στηρίζουν την Κυβέρνηση ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.  Εκεί μένει να δούμε πόσα είναι τα “κουκιά”, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση πρέπει να βρει 151 βουλευτές. Φέρεται να έχει βρει ήδη 150 και όπως φαίνεται το “μπαλάκι” έχει περάσει στα χέρια του κ. Κόκκαλη των ΑΝΕΛ, ο οποίος θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα καταψηφίσει και την Κυβέρνηση.

Σε 150 υπολογίζονται τα “ναι”, προσμετρώντας τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους: Κ. Παπακώστα (ανεξάρτητη), Σπ. Δανέλλη (Ποτάμι), Θ. Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ), Ελ. Κουντουρά (ΑΝΕΛ) και Κ. Ζουράρι (ΑΝΕΛ).

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.