X

Στην αναζήτηση του “μαγικού αριθμού” των “151” η κυβέρνηση

Ποιοι είναι οι έξι βουλευτές, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να στηρίξουν της Κυβέρνηση. Ενστάσεις για τη διαδικασία. Μαίνεται ο «εμφύλιος» στους ΑΝΕΛ.

Ant1news

Μια εβδομάδα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων είναι αυτή που ξεκίνησε, καθώς πιθανότατα την Τετάρτη, θα γνωρίζουμε αν η Κυβέρνηση  λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, μετά την συνάντηση του με τον Πάνο Καμμένο, που οδήγησε και στο τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά από 4 χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θέλει «καθαρές λύσεις» ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διεμήνυσε ότι θα παλέψει για να μην περάσει το 151

Στην θέση του παραιτηθέντος, Πάνου Καμμένου, ορκίστηκε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης  με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός.

«Μύδρους» κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. 

Όπως επεσήμανε, μεταξύ αλλων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο «διαζύγιο» του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας το ως «στημένη θεατρική παράσταση», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πιστεύει τους λόγους που προέβαλαν οι ΑΝΕΛ για τον χωρισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μια «στημένη  υπόθεση, ένα συνενοημένο διαζύγιο,  λέγοντας ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν, απλώς συγχωνεύθηκαν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον "Alpha", εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει τη θητεία της.

Στο σύνολο της η αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «στημένο» το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου.

 

Ο "μαγικός αριθμός των 151"

Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, από την Κυβέρνηση, αναζητούνται έξι βουλευτές που θα την στηρίξουν προκειμένου να λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ην κυβέρνηση φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη αυτή και οι βουλευτές που θα πουν το «ΝΑΙ», είναι η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλης από το Ποτάμι και η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, δήλωσε και σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι θα στηρίξει την Κυβέρνηση και θα ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την θέση της ξεκαθάρισε και η κυρία Κουντουρά, με δήλωση της στο ΑΠΕ, ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους την κυβέρνηση. Η δήλωση της αυτή προκάλεσε την αντίδραση την Πάνου Καμμένου, ο οποίος την έθεσε εκτός Κ.Ο των ΑΝΕΛ.

Σήμερα το πρωί ξεκαθάρισε τη θέση του και ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος με δήλωση του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τον οποίο επίσης έθεσε εκτός Κ.Ο των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Ζουράρις έχει δηλώσει προγενέστερα, ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αλλά δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση θα δώσει και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, όπως ξεκαθάρισε, αργά το βράδυ της Δευτέρας στο τελεσίγραφο του Σταύρου Θεοδωράκη.    

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η στήριξη της Κατερίνας Παπακώστα η οποία άλλωστε συμμετέχει και στο κυβερνητικό σχήμα.

 

«Εμφύλιος» στους ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς τα στελέχη τους εμφανίζονται διχασμένα, τόσο ως προς την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, όσο και για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος, μπορεί να ήταν ξεκάθαρος, αλλά φαίνεται ότι οι διαφωνούντες δεν θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται η κυρία Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης, οι οποίοι συμμετέχουν και στο κυβερνητικό σχήμα, σε αντίθεση με τον κ. Παπαχριστόπουλο, για τον οποίον τόσο ο κ. Καμμένος όσο και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ, αναγνώρισαν "ελαφρυντικά".

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την ήπια κριτική που ασκήθηκε στον κ. Ζουράρι, ο οποίος δεν είναι μέλος των ΑΝΕΛ, αλλά συνεργαζόμενος, αποδίδεται από πολλούς στην προσπάθεια να διατηρηθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ, με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.

Τόσο η κυρία Κουντουρά, όσο και ο κ. Κόκκαλης, τέθηκαν εκτός Κ.Ο των ΑΝΕΛ, με απόφαση του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  εξαπέλυσε δηλητηριώδη βέλη εναντίον της Έλενας Κουντουρά υπογραμμίζοντας ότι ο πατέρας της έγραψε τον ύμνο της 21ης Απριλίου.  .

 

Η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης

Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατόπιν εισηγήσεως του κ. Βούτση, αποφάσισε η διαδικασία να είναι διήμερη και τόσο την Τρίτη, όσο και την Τετάρτη, η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η αντιπολίτευση αντιδρά, θεωρώντας πως ο χρόνος που θα δοθεί στους βουλευτές για τη συζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Την διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, που συμμετέχει στη διάσκεψη των προέδρων

Δείτε όλη τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εδώ.