X

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία: Επεισόδια έξω από την Βουλή

Ένταση στο Σύνταγμα. Χρήση χημικών έκανε η αστυνομία. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα. Καταφύγιο στο "Μεγάλη Βρετάνια" βρήκαν πολίτες. Τραυματίστηκαν αστυνομικοί.

Ant1news

Mάχες σώμα με σώμα σημειώνονται έξω από την Βουλή από την πλευρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη μεταξύ ομάδας ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και αστυνομικών , την ώρα που είναι σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Τα επεισόδια έχουν επεκταθεί στα «Λουλουδάδικα», αλλά και στην οδό Πανεπιστημίου.  

Κάποιοι ανέβηκαν στα σκαλιά της Βουλής μέχρι το σημείο που έχουν κάνει φραγμό τα ΜΑΤ και πέταξαν καπνογόνα και μπογιές στους Αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική, καθώς τα ΜΑΤ συνεχίζουν να κάνουν χρήση χημικών, ενώ οι κουκουλοφόροι πετούν καπνογόνα, πέτρες και ότι άλλο βρουν προς τους αστυνομικούς.

Η εκτεταμένη χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ προκάλεσε ασφυξία σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών, ανάμεσά τους παιδιά και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» άνοιξαν τις πόρτες προκειμένου να μεταφερθούν εντός του κτηρίου και να απομακρυνθούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα.

Το συλλαλητήριο “Για τη Μακεδονία” στο Σύνταγμα από ψηλά (βίντεο)

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δέχθηκε επίθεση ένας φωτορεπόρτερ, όταν ομάδα αγνώστων άρχισε να τον κλωτσάει, και να τον χτυπάει με ρόπαλα. Ο φωτορεπόρτερ φέρει τραύματα στο κεφάλι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Επιπλέον οι άγνωστοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

 

«Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό», καταγγέλλει ο Κώστας Ντανταμής.

 

Επίθεση σε τηλεοπτικό συνεργείο της και τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που κάλυπτε τα γεγονότα, καταγγέλλει η ΕΡΤ .

«Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα.

Η ΕΡΤ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ.

Στο Σωτηρία οι τραυματίες 

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε από το ΕΚΑΒ, ούτε από το ΕΚΕΠΥ για τη μεταφορά από το συλλαλητήριο βρέφους με αναπνευστικά προβλήματα σε δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία.

Στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουν μεταφερθεί 4 άτομα από το συλλαλητήριο με ελαφρά δύσπνοια.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ ένα άτομο τραυματίσθηκε με μαχαίρι, ψηλά στην οδό Ασκληπιού, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ότι το περιστατικό αυτό συνδέεται με το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Για τα επεισόδια έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές.

Ο Πρωθυπουργός με ανακοίνωσή του καταδίκασε τα επεισόδια, αναφέροντας πως τα προκάλεσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής. 

«Η κυβέρνηση-κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, και ζητά την παραίτηση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

 


Εκεί βρέθηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, όπως φαίνεται και από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα του protothema.gr, μετέφερε με τα χέρια του δύο παιδιά μέσα στο ξενοδοχείο.​

 

Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς προέβη και σε μια δήλωση σχετικά με τα επεισόδια. "Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οποία προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

 

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μεταφέρθηκε μια κοπέλα με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σε πέντε ακόμα άτομα δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Επίσης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Πηγές της ΓΑΔΑ, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ανέφεραν πως η εκτίμησή τους είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. «Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια», τόνισαν οι ίδιες πηγές. 

 

Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς δέχθηκε μαχαίρωμα από αγνώστους, οι οποίοι του επιτέθηκαν και του έκαψαν την μοτοσικλέτα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είχε μαζί του μια ελληνική σημαία και εξετάζεται εάν αυτή ήταν η αφορμή για να δεχθεί την επίθεση, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα. 

 

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια 

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».