X

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Σημαντικά χαμηλότερη απο εκείνη των διοργανωτών, η  εκτίμηση της ΕΛΑΣ για τον αριθμό των συμμετεχόντων. Τι λέει για τα επεισόδια και την αντίδραση των αστυνομικών.

Ant1news

 

«Από ώρα 14:00 σήμερα (20-01-2019) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, οι εκτιμήσεις των επικεφαλής της οποίας είναι σημαντικά χαμηλότερες σχετικά με τους υπολογισμούς των διοργανωτών για τους πολίτες που έδωσαν το "παρών" στο Σύνταγμα.  

Όπως αναφέρεται, χωρίς να δίνεται απάντηση στις καταγγελίες για παρεμπόδιση πολλών πολιτών και λεωφορείων να φθάσουν στο κέντρο της Αθήνας, «η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης».

«Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική (326) λεωφορεία, από τα οποία (253) από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, (71) από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και (2) από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης», καταλήγει η ανακοίνωση, ενώ οι εκτιμήσεις των διοργανωτών του συλλαλητηρίου για τον αριθμό των λεωφορείων που είχε προγραμματιστει να μετέφερουν πολίτες από όλη την χώρα έκαναν λόγο για 3.000 λεωφορεία.

Πάντως το συλλαλητήριο αμαυρώθηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια, όπου έγινε ευρεία χρήση χημικών από την αστυνομία με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική. Μάλιστα, η ευρεία χρήση χημικών απο τις διμοιρίες των ΜΑΤ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, χαρακτηρίστηκε από τους συγκεντρωμένους απο υπερβολική έως και προϊόν προβοκάτσιας.

 

Ωστόσο, σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».