X

Επεισόδια, χημικά και κόντρες για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (εικόνες)

«Πνίγηκε» στα δακρυγόνα η συγκέντρωση. Έκτροπα και τραυματίες. «Θύελλα» τις ευθύνες.  Τα μηνύματα και οι ξεχωριστές παρουσίες.

Ant1news

Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα, για να διαδηλώσει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Οι διαμαρτυρόμενοι, κάθε ηλικίας, έφτασαν με αεροπλάνα, πλοία, τρένα, λεωφορεία και αυτοκίνητα, από τη Μακεδονία, την Κρήτη και διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας, με την Αστυνομία να κάνει λόγο για 60.000 πολίτες, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και τους διοργανωτές να πολλαπλασιάζουν τον αριθμό, με τις εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται από 100.000 έως και δύο εκατομμύριο κόσμου.

Το συλλαλητήριο άρχισε νωρίς, με πολλούς από τους συμμετέχοντες να φτάνουν στο Σύνταγμα με τα πόδια από την Εθνική Άμυνα ή την Κατεχάκη, λόγω των κλειστών σταθμών του μετρό και των αυξημένων μέτρων που είχε λάβει η Αστυνομία.

Ούτε η βροχή τους προκάλεσε πρόβλημα, κι έμειναν ακίνητοι γύρω από την εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά από τη Βουλή.


Το συλλαλητήριο “Για τη Μακεδονία” στο Σύνταγμα από ψηλά (βίντεο)

 

 

Τα επεισόδια, ωστόσο που ξεκίνησαν στον Άγνωστο Στρατιώτη αμαύρωσαν την κατά τ’άλλα ειρηνική διαδήλωση. Οι άγνωστοι, φορώντας κουκούλες και με καδρόνια στα χέρια συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ που με τη σειρά τους πέταξαν χημικά και δακρυγόνα για να τους απωθήσουν.

 

 

 

Λόγω των επεισοδίων συνολικά τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ ένας φωτορεπόρτερ ο οποίος τραυματίστηκε και έπεσε θύμα κλοπής και ένας οπερατέρ της ΕΡΤ ξυλοκοπήθηκε άγρια, όπως καταγγέλλει η ΕΡΤ.

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, τουλάχιστον 25 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και υπό το ασφυκτικό κλίμα των καπνογόνων και των δακρυγόνων, άνοιξαν τα ξενοδοχεία για να μπουν και να προφυλαχθούν πολίτες. Εκεί βρέθηκε και ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και καταγράφηκε να βοηθά παιδί να ξεφύγει της κατάστασης.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζήτησε την παραίτηση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι «ταυτίζεται με τα μέλη της Χρυσής Αυγής» και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι πίσω από τα επεισόδια βρίσκονται στοιχεία της ακροδεξιάς και μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε με τη σειρά του ότι, θα αναζηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα.

H πολιτική κόντρα συνεχίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μεταξύ του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνη Γεωργιάδη.


Επεισόδια σημειώθηκαν και μετά το τέλος της αντισυγκέντρωσης που έγινε από αριστερές και αναρχικές οργανώσεις, στα Προπύλαια, όταν κουκουλοφόροι έκαναν «εξόρμηση» στα Εξάρχεια εκτοξεύοντας πέτρες μολότοφ και βάζοντας φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.

 

Την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και ένας άνδρας, ενώ οι δράστες του έκαψαν τη μοτοσικλέτα και εξαφανίστηκαν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το περιστατικό συνδέεται με το συλλαλητήριο ή την αντισυγκέντρωση. Σε κάθε περίπτωση, ο 35χρονος άνδρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον Ερυθρό Σταυρό.

 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν δώδεκα προσαγωγές, επτά εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις.

Μεταξύ των παρουσιών που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Ερμιόνης Κατσίφα, η οποία ανέβηκε και στο βήμα του συνεδρίου ενώ το παρών έδωσαν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.