X

Το κουαρτέτο έφυγε, τα “αγκάθια” παραμένουν!

Ποια ζητήματα παραμένουν άλυτα. Τι δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετα απο 4 ημέρες διαπραγματεύσεων.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με ανοικτά θέματα τα οποία θα απαιτήσουν συνεννοήσεις τις επόμενες εβδομάδες, πριν την σύνταξη της έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε σήμερα ο δεύτερος γύρος μεταμνημονιακής εποπτείας στο υπ. Δικαιοσύνης.

Από δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου επαναβεβαιώνεται ότι το μεγαλύτερο ανοικτό ζήτημα παραμένει το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη επί του οποίου οι θεσμοί περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις.

«Πρόκειται για λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο» ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κλίμα αντιπαραθέσεων αλλά η συζήτηση εξελίσσεται πάρα πολύ καλά.

Ο ίδιος αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι η ρύθμιση 120 δόσεων προς την Εφορία δεν αποτελεί θέμα συζήτησης στην παρούσα φάση, ενώ επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός αναφορικά με το ρίσκο από επικείμενες δικαστικές αποφάσεις. Όπως είπε δεν ξέρουμε πόσο είναι το κόστος, εξαρτάται από την κάθε απόφαση, θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε αλλά δεν είναι κάτι που θα ανακύψει τους επόμενους μήνες, είναι κάτι που θα τραβήξει για πάρα πολλά χρόνια.

Ανέφερε επίσης ότι ανάλογα με τις αποφάσεις θα υπάρξει, ενδεχομένως, διαφορετική αντιμετώπιση, σε συνάρτηση με το εάν πρόκειται για εφάπαξ ή μόνιμες επιβαρύνσεις για μικρά ή μεγάλα ποσά. Η ίδια πηγή αμφισβήτησε πληροφορίες περί δημοσιονομικής επιβάρυνσης 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, τέλος, ανέφερε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχουμε λεπτομέρειες. 

Δανειστές: ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί  

Με την φράση ότι "ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί" ολοκλήρωσαν την κοινή τους δήλωση τα κλιμάκια των θεσμών της ΕΕ για την αποστολή στην Αθήνα.

Εξηγούν ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, "η οποία αντικατοπτρίζει τα λεπτομερή πορίσματα και τις συστάσεις της παρούσας αποστολής" και  θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου "θα χρησιμεύσει ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup σχετικά με τη μεταφορά των ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF". 

Προσθέτουν ότι  "η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία". 

Επισημαίνουν ότι περιλάμβαναν "συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ". Επίσης, "δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση της εφαρμογής των 16 ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2018 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και της γενικής δέσμευσης για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος". 

Γίνεται σαφές πάντως ότι "η αποστολή επικεντρώθηκε επίσης σε μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της στρατηγικής εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναθεώρησης του νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη)". 

Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου για την δεύτερη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.  Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.