X

Επιδότηση τέλος και καθαίρεση ΔΣ σε φορείς που δεν θα δώσουν τα αποθεματικά τους

Τελεσίγραφο του Υπουργείου Οικονομικών στις διοικήσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης...

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με καθαίρεση των Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και κόψιμο όλων των επιδοτήσεων από τον Προϋπολογισμό, απειλεί το υπουργείο Οικονομικών, όσους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν δώσουν τα αποθεματικά τους.

Με αυτήν την εντολή ξεκινά η Απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που στέλνει τελεσίγραφο στις διοικήσεις των φορέων, προκειμένου να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, κρατώντας σε τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο όσα τους είναι άκρως αναγκαία για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους.

«Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας» λέει η απόφαση, ενώ το μέγιστο όριο ρευστότητας που οι Φορείς επιτρέπεται να διατηρούν σε λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται σε καθημερινή βάση και ισούται με τις εκτιμώμενες καθαρές ταμειακές ανάγκες του Φορέα (εισπράξεις μείον πληρωμές) για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το δεκαπενθήμερο νοείται σε ημερολογιακούς όρους. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι το ΓΛΚ βάζει τα δύο πόδια των διοικήσεων σε ένα παπούτσι, στην ίδια απόφαση ορίζεται ρητώς ότι εάν το αποτέλεσμα των συναλλαγών που διενεργούνται μέσω των λογαριασμών της ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του ΣΛΘ (εισπράξεις μείον πληρωμές) για το διάστημα αναφοράς διαμορφώνεται θετικό, αποτελεί πλεόνασμα ρευστότητας και μεταφέρεται στον λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην «πυρά» οι απείθαρχοι

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία του Φορέα προκύπτει συστηματική υπέρβαση του μέγιστου ορίου ρευστότητας, ενημερώνεται σχετικά το ΓΛΚ με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στον συγκεκριμένο Φορέα.  

Στη συνέχεια, το ΓΛΚ καταρτίζει χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων του Φορέα στην Ταμειακή Διαχείριση στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο αποστέλλεται στον Φορέα.  

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Φορέα με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το ΓΛΚ απειλεί με:

•             καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών

•             μείωση του ύψους της ετήσιας επιχορήγησης του φορέα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τον Μάρτιο και εφεξής οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αιτήματα για τη καταβολή επιχορηγήσεων σε λογαριασμούς των Φορέων σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του ΣΛΘ δεν θα γίνονται δεκτά.