X

Νέες προκλήσεις Ζάεφ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ακόμη ένα ορόσημο έχει μπροστά της η Κυβέρνηση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία. Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Ant1news

Ένα ακόμη βήμα απέμεινε για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών: Η ψηφοφορία στη Βουλή για το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πιστώνεται την επίλυση ενός εθνικού ζητήματος με όρους εθνικού συμφέροντος και πατριωτικής ευθύνης», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπερασπίζεται με συνέπεια τη συγκεκριμένη θέση από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90».

Το συγκρουσιακό κλίμα, η πόλωση και οι συγκρούσεις σημάδεψαν την τελευταία “μάχη” στην Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απειλεί με βέτο για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα στο εσωτερικό. 

Την εκτίμηση πως τα Σκόπια δεν θα τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας πως «όποιος νομίζει ότι τα Σκόπια θα τηρήσουν τη Συμφωνία είναι αφελής».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νατοϊκή» και το «επίτευγμα» για το οποίο μιλά ο Πρωθυπουργός αφορά «στην πραγματικότητα μια ακόμα βρόμικη αποστολή, που ανέλαβε και ολοκλήρωσε στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του απέναντι στη κυβέρνηση των ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» αναφέρει σε άρθρο του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Φώφη Γεννηματά σε ό,τι αφορά τη στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε πως "η θέση μας δεν έχει καμία σχέση με τις ακραίες θέσεις, τη διχαστική ρητορική με την Ν.Δ. που έχει εξάλλου μεγάλες διαχρονικές ευθύνες για το θέμα αυτό".

Νέες “φωτιές” ανάβει ο Ζόραν Ζάεφ

Μετά την πρώτη ανάρτηση του στο διαδίκτυο για την ψηφοφορία στην Ελλάδα, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, “ξαναχτύπησε” μιλώντας για “Μακεδονία” χωρίς να χρησιμοποιεί τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Η “Μακεδονία” είναι μέρος του δημοκρατικού κόσμου. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τώρα είμαστε μια σταθερή και ασφαλής χώρα. Δημιουργούμε μια ευκαιρία για όλους τους πολίτες. Πάμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία», έγραψε ο κ. Ζάεφ σε ανάρτησή του στο twitter.

Κοτζιάς: Το χθεσινό αποτέλεσμα στη Βουλή αποτελεί δικαίωση

Το χθεσινό αποτέλεσμα στη Βουλή αποτελεί δικαίωση ατέλειωτων ωρών μελέτης, συζητήσεων, ταξιδιών και διαπραγμάτευσης, τονίζει, με ανάρτησή του στο Twitter, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Επισημαίνει πως η προελευση των ψήφων αποτελεί δικαίωση των προτάσεων του εδώ και ένα χρόνο και όσων είπε τον Οκτώβριο ΄18 και ευχαριστεί όλους όσοι τον στήριξαν ενάντια σε κάθε είδους ύβρεις.

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών: «Χθεσινό αποτέλεσμα Βουλής αποτελεί δικαίωση ατέλειωτων ωρών μελέτης, συζητήσεων, ταξιδιών και διαπραγμάτευσης. Προέλευση των ψήφων, αποτελεί δικαίωση των προτάσεων μου εδώ και ένα χρόνο και όσων είπα τον Οκτώβριο ΄18. Ευχαριστώ όλους που με στήριξαν ενάντια σε κάθε είδους ύβρεις»