X

Επιτυχής η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Με τι επιτόκιο έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο. Πόσα χρήματα θα αντλήσει το δημόσιο. Οι πρώτες δηλώσεις Τσακαλώτου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με επιτόκιο 3,6% έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο, που εξέδωσε η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ ενώ αρχικά αναμενόταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ. Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή, καθώς ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

Πέρα από την απόδοση και το κουπόνι, το ύψος των οποίων χαρακτηρίζεται ως θετική έκπληξη από το υπουργείο Οικονομικών κι απ' όσους "έτρεξαν" την έκδοση, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η μείωση της παρουσίας των "επιθετικών" επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των hedge funds στην έκδοση του 5ετούς διαμορφώνεται σε μόλις 8% έναντι 32% στην προηγούμενη έκδοση. 

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου. 

Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής επεσήμανε πως το πιο σημαντικό όλων είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία, καθώς υπάρχει μια σημαντική επιστροφή των επενδυτών από τα hedge funds σε κανονικούς επενδυτές.

"Πυρά" της ΝΔ στην Κυβέρνηση 

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος. Επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν σήμερα ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, όπως η  Πορτογαλία. Και αυτό το κόστος ήταν για την άντληση μικρού ποσού, όταν πρόσφατα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές».