X

Τα “θολά” σημεία στην απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των Δώρων

Δεδομένη θεωρείται η επιστροφή των Δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους, ωστόσο τα κρίσιμα ερωτήματα θα απαντηθούν με την δημοσιοποίηση της απόφασης.

Ant1news

Μία δικαστική νίκη, που μένει να μην αποδειχθεί πύρρειος, φαίνεται πως θα καταγράψει η ΑΔΕΔΥ, καθώς έγκριτοι νομικοί θεωρούν δεδομένο ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε λίγες εβδομάδες θα επιβάλλει στην Κυβέρνηση να νομοθετήσει ξανά τα Δώρα για τους δημοσίους υπαλλήλους, κρίνοντας ως αντισυνταγματική την κατάργηση τους.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να επιβάλει την επαναφορά των δώρων, όμως δεν είναι σαφές εάν θα ορίζει ότι το ύψος τους πρέπει να επανέλθει στα 1.000 ευρώ ετησίως. Εάν όχι, η Κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει επιστροφή των δώρων σε χαμηλότερο ποσό, πχ. 300 ή 500 ευρώ, εξέλιξη η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα δικαστικών προσφυγών.

Καθώς είναι θολό ακόμη εάν η απόφαση θα αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, νομικοί και στελέχη της ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για προσφυγές μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς μόνο όσοι κάνουν προσφυγή πριν από την έκδοση της απόφασης θα δικαιούνται σίγουρα τα αναδρομικά ύψους 2.000 ευρώ για δώρα μιας διετίας ή 5.000 ευρώ, εάν υπάρχει ανάλογη πρωτόδικη απόφαση που τους αφορά.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστηρίζουν ότι αναλόγως της απόφασης υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και πιθανότητα για νέα μέτρα, καθώς πλήρης επαναφορά των Δώρων για όλους, θα απαιτήσει 3,9 δις ευρώ για αναδρομικά συν 700 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο εξής.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιοι υπάλληλοι ίσως αργήσουν να δουν το χρώμα του χρήματος, καθώς η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει προσφυγή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, πατώντας σε απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε συνταγματική την περικοπή των δώρων από τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.