X

“Τροχάδην” για να κλείσουν οι 16 εκκρεμότητες με τους Θεσμούς

Τρεις εβδομάδες διορία έχει η κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες. Τι  καλείται να υλοποιήσει για να γίνει η εκταμίευση των 750 εκ. ευρώ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Το κλείσιμο των 16 ανοικτών θεμάτων που έχει η χώρα έναντι των Θεσμών και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, θα ανοίξει την πόρτα για την εκταμίευση των 750 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα που οι δανειστές ζητούν να επιτακτικά να κλείσουν. Το ένα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και το έτερο να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση το θέμα με τα αναδρομικά, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ απειλούν να τινάξουν στο αέρα την δημοσιονομική πειθαρχία.

Το ταμειακό όφελος από την εκταμίευση της πρώτης μεταμνημονιακής δόσης είναι μάλλον δευτερεύον ζήτημα, καθώς όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, μια “θετική Έκθεση στις 27 του μήνα δεν θα κάνει διαφορά, ενώ μια αρνητική θα επιβαρύνει το κλίμα την ώρα που επιχειρείται η ανάκτηση της επαφής μας με τις αγορές”.

Κόκκινα δάνεια & προστασία α΄ κατοικίας

Το θέμα που καίει είναι οι τράπεζες και ειδικά όσον αφορά στο κομμάτι που αφορά στη 2η Έκθεση αξιολόγησης, το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. 

Τα στοιχεία που θα δώσουν οι τράπεζες για ποιος και τι χρωστάει, θα καθορίσουν το προφίλ των οφειλετών που βρίσκονται εκτός νόμου Κατσέλη κι ακολούθως τα νέα όρια προστασίας από πλειστηριασμούς. Από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών, είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη, ότι οι νέες ρυθμίσεις θα είναι πιο “σφικτές”. Ωστόσο, μέχρι να μπουν τα νούμερα στο χαρτί και συμφωνηθούν με τις τράπεζες και τους Θεσμούς, το “κουτάκι” θα παραμένει άδειο.

Οι δικαστικές αποφάσεις

Δεύτερο κρίσιμο θέμα, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις δικαστικές αποφάσεις. Οι πληροφορίες από τη συζήτηση της Παρασκευής στην Ολομέλεια του ΣτΕ, για τα Δώρα στο Δημόσιο, δικαιώνουν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων, καθώς το κόστος των 3,5- 4 δισ ευρώ μόνο για τα αναδρομικά δύο ετών, αρκούν για να εκτροχιάσουν τον Προϋπολογισμό. Το “μαξιλάρι” που έχει απομείνει, άλλωστε, μετά από τα παζάρια για τις συντάξεις και το “πακέτο” της ΔΕΘ, είναι μικρότερο από 200 εκατ. Ευρώ.

Τρίτη εκκρεμότητα, η στελέχωση του Δημοσίου με “μόνιμους” Γενικούς Γραμματείς, ως ένδειξη αποκομματικοποίησης του δημόσιου τομέα. Η διαδικασία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι και παρά την ανοχή των Ευρωπαίων, η δυσφορία δεν είναι κρυφή.

Το μακρύ κατάλογο των εκκρεμοτήτων συμπληρώνουν η στελέχωση της ΑΑΔΕ με 12.000 υπαλλήλους, το άνοιγμα 120 κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας, το κεντρικό σύστημα προμηθειών στην Υγεία, η περαιτέρω χαλάρωση ή και άρση των capital controls, το ηλεκτρονικό σύστημα στη Δικαιοσύνη, το σχέδιο “εξόδου” του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η δευτερογενής νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση στις αδειοδοτήσεις επενδύσεων, η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπερταμείου, η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, η υλοποίηση των πλάνων για “Ελευθέριος Βενιζέλος” και Ελληνικό, η αποφυγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.