X

“Μετωπική” Μαξίμου – κομμάτων για τους “6” και τον Νίκο Βούτση

Τα “πυρά” Μητσοτάκη κι η απάντηση Τζανακόπουλου. Οι “σοφοί γέροντες“ του Καμμένου”, “ο ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός” του Βενιζέλου και τα σχόλια των κομμάτων.

Ant1news

Αδιάκοπη μαίνεται η διαμάχη Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μετά την ιδιότυπη «προσχώρηση» στις κοινοβουλευτικές επιταγές του ΣΥΡΙΖΑ των έξι βουλευτών (4 ανεξαρτήτων και 2 μελών της ΚΟ των ΑΝΕΛ). Το νέο τοπίο στήριξης της Κυβέρνησης, όπως έχει διαμορφωθεί στην Βουλή, έχει φέρει στο επίκεντρο της κριτικής τον Νίκο Βούτση και την στάση του Προέδρου της Βουλής.

«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας για να παίξει την τελευταία πράξη της νοικιάζει πρόθυμους κομπάρσους», είπε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Τομεάρχες του, κάνοντας λόγο για βουλευτές πιόνια και για βαριά θεσμική δυσοσμία που τυλίγει τη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αναφέροντας ότι αποδείχθηκε πως είναι κομματικός υπάλληλος που εκτελεί εντολές. «Ένας κανονικός Πρόεδρος της Βουλής θα είχε επιστρέψει ως απαράδεκτη την επιστολή του Πρωθυπουργού αλλά και τις επιστολές των έξι βουλευτών», σημείωσε κάνοντας λόγο για θεσμικό κατήφορο και ένοχα μυστικά που ενώνουν τους Τσίπρα και Καμμένο.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να απολογηθεί για το «νέφος συναλλαγής» και θεσμικής ανωμαλίας, ενώ τον κάλεσε να ορίσει χρόνο εκλογών. Υπογράμμισε, δε, ότι σε περίπτωση που δεν συμπέσουν οι εκλογές με τις ευρωεκλογές, οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα στις 26 Μαΐου «στους αποτυχημένους που τους κορόιδεψαν».

 

Η απάντηση Τζακόπουλου

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δήλωση του αναφέρει «το ύφος, το λεξιλόγιο, οι χαρακτηρισμοί, οι ύβρεις του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι τελικά ο ίδιος επιτελεί αυτά που καταγγέλλει. Είναι ο ίδιος που καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος έχει επιδείξει αναμφισβήτητη θεσμική προσήλωση, καθ’όλη τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, να αγνοήσει τις θέσεις τόσο του Προέδρου της Κυβέρνησης που απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής όσο και εκλεγμένων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι ο ίδιος που εξαπολύει ανυπόστατες καταγγελίες, υιοθετεί ψευδείς ειδήσεις και ακροδεξιές πρακτικές προσπαθώντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των θεσμών και του κοινοβουλευτισμού. Το αποτέλεσμα είναι βεβαίως γκροτέσκο αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο».

«Το γεγονός ότι στον κ. Μητσοτάκη δεν αρέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί δεν σημαίνει ότι του επιτρέπεται να προσβάλλει τους θεσμούς και τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού. Αν ο ίδιος μέσα στο στρατηγικό του αδιέξοδο και μετά τις αλλεπάλληλες πολιτικές και κοινοβουλευτικές του ήττες αδυνατεί να ξεχωρίσει την πολιτική από την παραπολιτική, τις ύβρεις από την κριτική, την επιχειρηματολογία από την προπαγάνδα αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις λεκτικές, πολιτικές και θεσμικές του απρέπειες», καταλήγει η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Νέα «παρέμβαση» Βούτση και «πυρά» από τα κόμματα

Ο Νίκος Βούτσης πάντως «ξαναχτύπησε» σήμερα, με διφορούμενες δηλώσεις του αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ενώ αναφερόμενος στην «σύμπραξη» των έξι βουλευτών με την συμπολίτευση, είπε ότι με την κίνηση τους αυτή παύει κάθε συζήτηση για κυβέρνηση μειοψηφίας. «Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά θα οδηγήσει και τους εμπνευστές της στο περιθώριο της δημοκρατίας μας», είναι το μήνυμα που επεφύλασσε ο kκ. Βούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια.

 

"Πυρ ομαδόν" κατά των 6 βουλευτών, αλλά και του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής εξακολουθούν να εξαπολύουν οι επικεφαλής των κομμάτων.

Ο Πάνος Καμμένος, αφού επιτέθηκε ακόμη μια φορά στον Αλέξη Τσίπρα για την στάση απέναντι του, επέκρινε τις κινήσεις των πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για συνεργασία με τον Δημήτρη Κουκούτση και αναφέρθηκε σε «σοφούς γέροντες» του Μαξίμου, αφήνοντας υπαινιγμούς για «καθοδηγητές του Πρωθυπουργού».

Όλα αυτά, πάντως, την ώρα που η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωνε έτοιμη να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει «ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σε όλα, αφού μετά τις συγκλίσεις τους στην αντιλαϊκή πολιτική, τώρα ταυτίζονται και στις κοινοβουλευτικές τους πρακτικές, αφού όλοι τους εντάσσουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες βουλευτές που εκλέχθηκαν με άλλα κόμματα. Το μόνο που αλλάζει είναι οι ρόλοι: Οι μεταγραφές του ενός θεωρούνται “πράξη συνείδησης”, ενώ του άλλου “συναλλαγή” κι αντίστροφα. Όλα τα άλλα είναι μια τεράστια υποκρισία και των μεν και των δε για μπόλικο αποπροσανατολισμό του λαού που δικαιολογημένα αηδιάζει με τα φαινόμενα σήψης που χαρακτηρίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έβαλε στο στόχαστρο του τους «6», κάνοντας λόγο για «διπλή ανηθικότητα» από μέρους τους.

Βενιζέλος: αλλοίωση του πολιτεύματος ο «ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός»

Σε δήλωση του, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρει ότι «Ο κ. Τσίπρας διαμορφώνει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό. Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα χωρίς κανένα θεσμικό, πολιτικό και ηθικό φραγμό. Καταλύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί και κυρίως οι βασικές έννοιες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι «ο εξευτελισμός θεσμών και προσώπων είναι πλέον πλήρης. Χωρίς πάτο. Το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι όμως το απύθμενο θεσμικό θράσος. Η αίσθηση ότι τους τελευταίους μήνες της παραμονής τους στην εξουσία μπορούν να ασχημονούν κατά των δημοκρατικών θεσμών σε δημόσια θέα χωρίς αιδώ και χωρίς αίσθηση κινδύνου τιμωρίας. Είναι υποχρέωση κάθε δημοκράτη πολίτη να αντιταχθεί και να προειδοποιήσει. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι «κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες», αλλά αλλοίωση του πολιτεύματος».