X

Fitch: σταθερή η αξιολόγηση για την Ελλάδα

Σε επιβεβαίωση του κλιμακίου της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προέβη ο οίκος.

Ant1news

Την αξιολόγηση "BB-" της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας σταθερό και το outlook. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα οι αναλυτές της Fitch είχαν επισημάνει πως η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελούν "κλειδιά" για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ επεσήμαναν πως και οι εκλογές φέτος θεωρούνται για τον οίκο καθοριστικές για το rating της χώρας. 

Αναφερόμενοι στις εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον οίκο σε κάποια αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους, τόνισαν πως αυτές είναι: η επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, η συνέχιση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον καθώς και ο χαμηλότερος κίνδυνος από τον τραπεζικό κλάδο. Όπως είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά, "μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των σχεδίων που έχουν προτείνει ΤΧΣ και ΤτΕ, και εάν δούμε ότι οδηγούν σε επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για μια θετική αξιολόγηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τo capital.gr, είχαν τονίσει πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αν και θα είναι μία θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν θα αποτελεί "οδηγό" για την αξιολόγηση της Fitch. Αντίθετα, οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αρνητικούς παράγοντες στο review της χώρας μας είναι η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή η αντιστροφή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί κατά το πρόγραμμα του ESM, αρνητικές εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο καθώς και η επιστροφή των ελλειμμάτων στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών. 

Σημειώνεται πως μετά την Fitch σήμερα, οι επόμενες αξιολογήσεις είναι την 1η Μαρτίου από τη Moody's, στις 26 Απριλίου από την S&P και στις 3 Μαΐου από την DBRS. Ο δεύτερος γύρος αξιολογήσεων για φέτος ξεκινά στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody's και στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.