X

Πολάκης για γρίπη: Δεν είναι καμία καταστροφή, μην τρελαθούμε

Αντιδράσεις προκαλούν οι νέες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας αυτή την φορά για τον θανατηφόρο ιό της γρίπης και τους θανάτους.

Ant1news

Τη ώρα που στην χώρα έχει σημάνει συναγερμός για τον θανατηφόρο ιό της γρίπης που έχει στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, μάλιστα ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα, και με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» και ενώ υπάρχει έλλειψη στα εμβόλια και τους πολίτες να βρίσκονται σε μεγάλη ανησυχία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κάνει λόγο για  «fake news και καταστροφολογία στη δημόσια Υγεία».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «fake news και καταστροφολογία στη δημόσια Υγεία», το οποία όπως είπε «δεν είναι ανεκτά», προσθέτοντας πως «οτιδήποτε και να γίνεται χρησιμοποιείται από την αντιπολίτευση και από μια μεγάλη μερίδα των Μέσω Ενημέρωσης για να παράξουν έναν φόβο, στα πλαίσια συγκροτημένης αντιπολίτευσης». 

Ο κ. Πολάκης στη συνέχεια ζήτησε να μιλήσει με αριθμούς και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα 309 κρούσματα και τους 101 νεκρούς από τη γρίπη την περίοδο 2010-2011, καθώς και στους 123 νεκρούς, από τα 372 κρούσματα της περιόδου 2015-2016. 

«Φέτος, μέχρι στιγμής και με επίσημα στοιχεία μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, έχουμε 173 ανθρώπους που έχουν νοσήσει σοβαρά, με μόλις το 15% εξ αυτών να είναι εμβολιασμένοι. Από αυτούς 165 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι νεκροί είναι 38. Άνθρωποι με ευπάθειες, με χρόνια νοσήματα η συντριπτική πλειοψηφία» είπε και προσέθεσε:

«Ζούμε μια έξαρση της γρίπης, με την πλειοψηφία των στελεχών να είναι Η1Ν1. Δεν είναι η ήπια περυσινή χρονιά, είναι λίγο πιο ισχυρό το στέλεχος. Αλλά δεν είναι και καμία καταστροφή, για να μην τρελαθούμε δηλαδή» τόνισε καταλήγοντας ο αναπλ. Υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι φέτος έχουμε «την πιο αυξημένη, προφυλακτική, εμβολιαστική κάλυψη που έχει γίνει ποτέ». 

 

Με ανάρτησή του στο facebook ο Παύλος Πολάκης απαντά, με αιχμές κατά των δημοσιογράφων, στα δημοσιεύματα για τις δηλώσεις του σχετικά με τον θανατηφόρο ιό της γρίπης που προκάλεσαν αντιδράσεις. Ο αναπλ. Υπουργός Υγείας στην ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα συγκριτικά στοιχεί που παρουσίασε για την γρίπη «διαλύουν την εικόνα πανικού που πάτε να φτιάξετε» και ότι «πονάνε» τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς φέτος και τα 120 παραπάνω κρεβάτια εντατικής που άνοιξαν, γράφοντας χαρακτηριστικά πως «καταστρέφουν το αφήγημα για διάλυση του ΕΣΥ». 

"Πυρά" από την αντιπολίτευση 


«Ο κ. Πολάκης είναι ο καθρέφτης του κ. Τσίπρα. Η ασύλληπτη δήλωσή του απηχεί πλήρως την αναισθησία αυτής της κυβέρνησης ακόμη και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η μόνη καταστροφή γι’ αυτούς είναι η απώλεια της καρέκλας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Η Φώφη Γεννηματά μετά την επίσκεψη της στο νοσοκομείο «Σωτηρία» δήλωσε πως «τα νοσοκομεία λειτουργούν στο κόκκινο. Η κυβέρνηση τα θυσιάζει στον βωμό των πλεονασμάτων. Δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια των ασθενών και των εργαζομένων. Και το χειρότερο, ζωές κινδυνεύουν. Ήδη υπάρχουν θύματα. Φάνηκε ότι το σύστημα είναι απροετοίμαστο ακόμη και για να αντιμετωπίσει την εποχική γρίπη. Και κανείς δεν μπορεί να λέει για ανθρώπινες ζωές πως δεν τρέχει και τίποτα». «Για εμάς η αναγέννηση του ΕΣΥ είναι σημαία. Η δική μας παράταξη το δημιούργησε, εμείς ξέρουμε και μπορούμε να το ξαναβάλουμε μπροστά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. 

 

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «αποδεικνύεται, για μια ακόμα χρονιά, ότι οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας σε μεγάλο βαθμό ισοδυναμούν με οδηγίες προς “ναυτιλομένους”, αφού δε συνοδεύονται με τα αντίστοιχα κρατικά μέτρα, με την πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας, με πλήρη και επαρκή στελέχωση, με επαρκή αριθμό εμβολίων και διαγνωστικών μέσων για την ταυτοποίηση της γρίπης και την έγκαιρη εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, με την ανάπτυξη επαρκούς αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ και τη στελέχωσή τους».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Ποταμιού, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «κανένας θάνατος δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης. Ωστόσο, ο κ. Πολάκης προκαλεί ξανά με τη συμπεριφορά του» και προσθέτει:

«Δεν έγινε και καμιά καταστροφή» είπε για τους 39 επιβεβαιωμένους νεκρούς της γρίπης. Μια φράση που προσβάλλει τους ανθρώπους που πέθαναν, αλλά και τους συγγενείς και τους φίλους τους, που προφανώς βιώνουν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων ως καταστροφή. Ο θάνατος, όπως και η ζωή, απαιτούν αξιοπρέπεια».