X

“Κλειδώνουν” τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Αποκλίσεις μεταξύ Κυβέρνησης - τραπεζιτών διαπιστώθηκαν στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Ant1news

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται η ψήφιση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα “κόκκινα” δάνεια, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα τραπεζικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο που διαπιστώθηκε, παρά τις αποκλίσεις σε συγκεκριμένες παραμέτρους. Στόχος είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε να τεθούν δύο κριτήρια για την ένταξη του οφειλέτη στη νέα ρύθμιση. Το πρώτο αφορά στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, με κυβερνητικό παράγοντα να επισημαίνει ότι θα “κλειδώσει” πάνω από τις 200.000 ευρώ. Το δεύτερο αφορά στο ύψος του υπολειπόμενου προς αποπληρωμή δανείου, πιθανώς σε συνάρτηση με την αξία του ακινήτου.

Tα “κόκκινα δάνεια” έχουν χτυπήσει πανευρωπαϊκό και ίσως παγκόσμιο ρεκόρ, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

 

Η εξεύρεση λύσης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρείται κομβική για την θετική έκθεση των θεσμών και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και AMFAs).

Στο Eurogroup του Μαρτίου παρέπεμψε τις αποφάσεις για το θέμα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Το Eurogroup θα δει την έκθεση και θα αποφασίσει. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ανοικτά θέματα αυτή τη στιγμή, αλλά η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες για να δουλέψει πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές, τα ανοιχτά θέματα έχουν εντοπιστεί και οι Αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Αλλά δεν μπορώ να σας πω σήμερα τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.