X

Τα τρία “κλειδιά” του Νόμου Κατσέλη

Ποια δάνεια θα λάβουν επιδότηση από το κράτος και ποια θα ρυθμιστούν. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το ποσό του κουρέματος στο πλαίσιο της ρύθμισης.

Ant1news

Το κούρεμα που θα δίνεται στα δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, το επιτόκιο αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα τεθούν τόσο στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα επιδοτούνται από το κράτος όσο και στα υπόλοιπα, αποτελούν τα τρία μεγάλα θέματα για τις τράπεζες. Και αυτό γιατί θα κρίνουν εν πολλοίς την κεφαλαιακή ανάγκη που θα προκύψει για το τραπεζικό σύστημα από την διευρυμένη ρύθμιση που προτείνει η κυβερνητική πρόταση.

Όσο για το «τυράκι» της κρατικής επιδότησης ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το κονδύλι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που τέθηκε υπόψη των τραπεζιτών στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Αυξημένη περίμετρος

Η πρόταση που δόθηκε στους τραπεζίτες με σκοπό να «τρέξουν» όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να υπολογισθούν οι πρόσθετες προβλέψεις προβλέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι θα ρυθμιστούν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και εταιρικά δάνεια με εγγύηση πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό του δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120.000-150.000 ευρώ.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euro2day.gr, ότι με τα δεδομένα αυτά υπό την ομπρέλα προστασίας θα μπορούν να μπουν περισσότερα από 200.000 δάνεια.

 

Τα «αγκάθια»

Πιο καθαρός είναι ο ορίζοντας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα λάβουν επιδότηση, η οποία αντιστοιχεί το 1/3 της δόσης και  θα επιδοτηθεί από το κράτος με το κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες κυβέρνηση και τράπεζες συγκλίνουν στην άποψη πως το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας πρέπει να αφορά αποκλειστικά τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες με οικογενειακό εισόδημα, το οποίο θα κινείται στην περιοχή των 20.000 ευρώ, ίσως λίγο υψηλότερα.

Αντίθετα, διαφορά υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών για τα υπόλοιπα δάνεια, αυτά δηλαδή που θα ρυθμισθούν χωρίς κρατική επιδότηση της δόσης (με επιμηκύνσεις, κούρεμα κ.τλ.). Στην πρόταση που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς (Κομισιόν και ΕΚΤ) την προηγούμενη Πέμπτη για τους δανειολήπτες εκτός του μέτρου της κρατικής επιδότησης, τοποθετούσε την αντικειμενική αξία της κατοικίας στο ταβάνι των 250.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό καθαρό εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση για το εισόδημα αυτής της κατηγορίας συνεχίζεται με την κυβέρνηση να φέρεται ανοικτή σε μείωση του αρχικού ύψους των 35.000 ευρώ, κάτω από τα 30.000 ευρώ.

Προβληματισμός, όμως, υπάρχει στις τράπεζες και με το επιτόκιο που θα φέρουν τα δάνεια καθώς το επιτόκιο αναφοράς που είναι το Euribor κινείται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, άρα το spread δεν μπορεί να ανοίγει σε πολύ μεγάλα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το κούρεμα που θα δοθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης. Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι το κούρεμα δεν μπορεί να είναι οριζόντιο, καθώς οι ζημιές που θα καταγράψουν οι τράπεζες θα είναι σοβαρές.

Το κούρεμα θα γίνεται στην διαφορά μεταξύ του υπολοίπου του δανείου και της αξίας του ακινήτου όχι όμως στο σύνολό της αλλά σε ένα ποσοστό αυτής, το οποίο θα είναι διαφορετικό και θα προκύπτει από: τις καταθέσεις του δανειολήπτη, το ύψος του εισοδήματος, τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία και την ικανότητα ρευστοποίησής τους.