X

“Πράσινο φως” για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τα “ναι” και τα “όχι” στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας...

Ant1news

Mε ευρύτατη πλειοψηφία «πέρασαν» οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα αλλά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με αποσύνδεση από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Το άρθρο 32 συγκέντρωσε πλειοψηφία 221 βουλευτών. Ωστόσο, δεν συγκέντρωσε 151 θετικές ψήφους και δεν περνάει η άμεση εκλογή από το λαό στην περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι ψηφοφορίες στη Βουλή. Το επίμαχο άρθρο 30 συγκέντρωσε μόλις 148 ψήφους. Με την προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που είχε μιλήσει για αλλοίωση του πολιτεύματος.

Την ίδια ώρα και παρά τις πληροφορίες που επέμεναν ότι δεν περνάει η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, το άρθρο 3 συγκέντρωσε 151 θετικές ψήφους. Το άρθρο καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Νίνα Κασιμάτη.

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών (253 ναι, 17 όχι) αλλά και το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (237 ναι, 33 όχι και 1 παρών). Οι παραπάνω προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκαν και από τη ΝΔ.

Δεν πέρασε η πρόταση της ΝΔ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (93 ναι, 168 όχι και 4 παρών), ενώ ψηφίστηκε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα της μειοψηφίας να προχωρά στη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφος μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ανέφερε ότι αύριο θα ανακοινωθούν τι ψήφισε κάθε βουλευτής, ενώ στην επαναληπτική ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα θα προηγηθεί περιορισμένη συζήτηση διάρκειας μιας ημέρας επί των προτάσεων προς αναθεώρηση που συγκέντρωσαν στην πρώτη ψηφοφορία περισσότερες από 151 ψήφους.

ΝΔ: Ο Τσίπρας θέλει να εργαλειοποιήσει πάλι την εκλογή ΠτΔ, όπως το 2014

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το γεγονός ότι η πρόταση για απευθείας εκλογή από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν έλαβε τις 151 ψήφους που απαιτούνταν ώστε να αναθεωρηθεί το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

Η κυβέρνηση-κουρελού προέβη σήμερα σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία. Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό.
Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014.
Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών.
Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κι όλας τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4;

Μαξίμου: H ΝΔ βλέπει την αναθεώρηση σαν παιχνίδι συναλλαγής

"Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

"Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.

Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή", επισημαίνει το Μαξίμου.

"Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης".