X

Οργή Στουρνάρα για Πολάκη: Βάναυση θεσμική εκτροπή, να παρέμβει ο Πρωθυπουργός

Τι λέει ο Διοικητής της ΤτΕ για τον ηχογραφημένο διάλογο. Το νέο "χτύπημα" Πολάκη μέσω Facebook και οι σφοδρές αντιδράσεις.

Ant1news

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον διάλογο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, μετά την αποκάλυψη για δάνειο που πήρε ο κ. Πολάκης από την Attica Bank.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Στουρνάρα, ο οποία με σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

 

Μετά την δημοσιοποίηση της ηχογραφημένης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Παύλος Πολάκης, ξαναχτύπησε εξαπολύοντας  σφοδρή επίθεση εναντίον όσων του άσκησαν κριτική για το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που πήρε από την Attica Bank.

Πατώντας πάνω στο πόρισμα της ΤτΕ, βάσει του οποίου η δανειακή σύμβαση με την τράπεζα κρίθηκε νομότυπη, ο κ. Πολάκης υποστηρίζει με νέο του μήνυμα στο Facebook πως «...έρχεται το πόρισμα να κλείσει τα στόματα ολόκληρου του συστήματος διαπλοκής στην Ελλάδα, που επιχείρησε με αλήτικο και γκανγκστερικό τρόπο να με ισοπεδώσει εδώ και 3 ημέρες». 

Και προσθέτει: «Θα περιμένω 3 ήμερες ακόμη για να ελέγξετε και τα υπόλοιπα δάνεια για τα οποία έγινε δημόσιος λόγος τις ημέρες αυτές: του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Κήρυκα Χανίων, του "Πρώτου Θέματος" (αυτά για αρχή και έπονται και άλλα...)».

 

Θύελλα αντιδράσεων

Χθες ο Παύλος Πολάκης δημοσιοποίησε τον ηχογραφημένο διάλογο που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα,  αφότου είχε γνωστοποιηθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Τράπεζα Αττικής, για τους τους όρους και τα κριτήρια υπό τα οποία χορηγήθηκε στον κ. Πολάκη δάνειο ύψους 100.000 ευρώ.  Το περιεχόμενο του διαλόγου, το οποίο επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο facebook ο αναπληρωτής υπουργός, γράφοντας μεταξύ άλλων πως «Καθαρός ουρανός αστραπές ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ!!!.... και μιλάει στους πάντες στα Ισα!!!», και δημοσίευσε το “Documento”.

Αυτή η κίνηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την ΝΔ να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη – Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, «η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία». «Θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτή την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια» καταλήγει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Θέμα 104,6 υποστήριξε ότι ένα πολλάκις αμαρτωλό σύστημα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα σύννομο δάνειο του Πολάκη και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να καταδικάσει οποιονδήποτε για τη διαχείριση των χρημάτων του.

 

Μιλώντας για την ηχογράφηση ο κ. Φίλης είπε: «Δεν ξέρω πως έγινε αυτό το πράγμα (για την ηχογράφηση), προφανώς θα ερευνηθεί. Δεν είναι στον δικό μου χαρακτήρα να ηχογραφώ κανέναν και δεν ξέρω πως έγινε αυτό το πράγμα. Δεν γνωρίζω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη ό,τι συνέβη. Δεν καλύπτω κανέναν. Θα ερευνηθεί».

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Θέμα 104,6, αναφέρθηκε στον διάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παύλος Πολάκης με την Γιάννη Στουρνάρα, είπε ότι «δείχνει την ανηθικότητα της κυβέρνησης, έχει σπάσει πια κάθε ηθικό φραγμό». Μιλώντας για τον Παύλο Πολάκη, τόνισε ότι «το ύφος και το ήθος δεν ανήκει για εμένα σε αυτό το κοινοβούλιο. Πραγματικά λυπάμαι». 

Σχετικά με το δάνειο Πολάκη ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε στο «Καλημέρα Ελλάδα», ότι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της και αφορά όλους του Έλληνες και όλες τις επιχειρήσεις – πλην του κ. Πολάκη, ότι οι τράπεζες είναι «ζόμπι» και δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία.

Για το θέμα "διασταύρωσαν τα ξίφη τους" ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης: