X

Το “καυτό τηλεφώνημα” Πολάκη – Στουρνάρα, οι απειλές και τα… μηνύματα

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, η αναδίπλωση του Αν. Υπ. Υγείας για την ηχογράφηση και η πολιτική θύελλα. "Καρφιά" Τσίπρα κατά Στουρνάρα.

Ant1news

Πολιτικό «σεισμό» προκαλεί το τηλεφώνημα του Παύλου Πολάκη στον Γιάννη Στουρνάρα, οι απειλές και οι ισχυρισμοί για εκβιασμούς προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και η αντιπαράθεση όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συντηρώντας την κόντρα με τον κεντρικό τραπεζίτη, πέταξε καρφιά εναντίον του κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου χωρίς να κατονομάσει τον Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρθηκε σε "Κασσάνδρες της καταστροφής και υπερκτιμημένους τρομοκράτες".

Η δημόσια αντιπαράθεση των κ. Πολάκη και Στουρναρα θα συνεχιστεί ενώπιον Εισαγγελέα, καθώς το περιστατικό θα ελεγχθεί πλέον σε ποινική βάση, ως προς το κατά πόσον υπήρξε ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ δυο προσώπων χωρίς τη ρητή συναίνεση του ενός, καθώς αυτό αποτελεί αυτόφωρο κακούργημα που διώκεται με βάση τον Ποινικό Κώδικα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ, Θέμη Σοφό, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ποινικά κολάσιμη είναι ακόμη και η απλή δημοσιοποίηση μιας ιδιωτικής συνομιλίας, ασχέτως δηλαδή εάν υπήρξε ηχογράφηση της.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών,  Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η οποία αφορά τόσο την καταγραφή της συνομιλίας όσο και την δημοσιοποίηση της. Αν διαπιστωθεί ηχογράφηση της συνομιλίας, ο εισαγγελέας ζητά να εξεταστεί πώς έγινε η διαρροή αυτής της συνομιλίας σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές αν υπάρξουν ενδείξεις πως η καταγραφή έγινε από τον κ.Πολάκη, τότε η δικογραφία  θα διαβιβαστεί στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες καθώς, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ερευνήσει υπόθεση αν υπάρχει εμπλοκή υπουργού. 

Ο Παύλος Πολάκης, που υποστήριξε ότι η παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε κατά παραγγελία του Γιάννη Στουρνάρα, παραδέχθηκε ότι αυτός διοχέτευσε σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα την συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα, αρνήθηκε όμως ότι έχει ηχογραφήσει όσα είπε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

 

Σε ανακοίνωσή του, ο Γιάννης Στουρνάρας επιτίθεται στον Αν. Υπ. Υγείας, κάνοντας λόγο για βάναυση θεσμική εκτροπή και καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέσηΣύμφωνα με πληροφορίες για την υπόθεση ενημερώνεται διαρκώς κια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Το Μαξίμου, απαντώντας ουσιαστικά στην προ-σ-κληση του Διοικητή της ΤτΕ να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα, αφήνοντας αιχμές για "πολιτικά παιχνίδια", επιτίθεται στον Γιάννη Στουρνάρα. 

Πολιτική θύελλα για το τηλεφώνημα και τις "προειδοποιήσεις"

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάλλουν "πυρ ομαδόν" κατά του Αν. Υπουργού Υγείας, στρέφοντας τα βέλη τους και προς τον Πρωθυπουργό.

Το μεσημέρι της Τρίτης επικράτησε ένταση στην Βουλή μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοοι αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς όπως "playmobil" και "σαχλαμαρόμαγκας".

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο Action 24, είπε ότι «ζητείται πολίτης που να έχει πάρει αυτή την εποχή δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με τους ίδιους όρους που συνοδεύουν το δάνειο του υπουργού της Κυβέρνησης. Είναι προβληματικό σε μια εποχή τραπεζικής ασφυξίας να μην δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για τους όρους που δανειοδοτήθηκε ένας υπουργός της κυβέρνησης, είπε και τόνισε ότι το καθεστώς της ασυλίας των βουλευτών, άρα και των υπουργών, παραμένει προβληματικό, λέγοντας ότι σε περίπτωση που έρθει το θέμα της ασυλίας του κ. Πολάκη στη Βουλή αυτός πάλι που θα αποφασίσει θα είναι η κυβερνητική πλειοψηφία.. Γι’ αυτό το Ποτάμι επιμένει στην πρότασή του, η ασυλία στους βουλευτές να μην μοιράζεται από τους βουλευτές, αλλά να είναι απόφαση ενός δικαστικού συμβουλίου σε επίπεδο εφετών. Δυστυχώς όμως, όπως επεσήμανε, αυτή η τόσο λογική και σύγχρονη πρόταση απορρίφθηκε, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 υποστήριξε ότι «αν ήταν ευνοϊκό το δάνειο θα είχα πραγματικά τις ενστάσεις που έχετε κι εσείς, αλλά από κει και πέρα είναι ένα δάνειο το οποίο είναι ενήμερο, δηλαδή να κάτσω να συζητάω εγώ για βουλευτές οι οποίοι έχουν δάνεια, ε και λοιπόν; Από τη στιγμή που οι άνθρωποι τα πληρώνουν τι να κάνουμε τώρα δηλαδή; Εγώ έχω πολύ μεγάλες ενστάσεις για τον τρόπο που λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και δεν το συζητάω. Ο υπουργός δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον βουλευτή. Εισερχόμαστε σε ζητήματα οικογενειακά, που δεν ξέρω ο καθένας, κάτω από ποιες συνθήκες παίρνει ένα δάνειο. Ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε μια δύσκολή στιγμή και να πάρει ένα δάνειο»

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, είπε «έχουμε περίπτωση υπουργού ο οποίος ήρθε και χτες στη βουλή με ύφος κουτσαβάκικο και περίπου πάλι μας είπε για τον Κήρυκα Χανίων, για τη Μαρέβα, οτιδήποτε άλλο και δε μίλησε για την ταμπακιέρα και η ταμπακιέρα είναι ότι πήγε και απείλησε τον κεντρικό τραπεζίτη. Αυτά τα πράγματα είναι καθεστώτα τύπου Όρμπαν και επειδή ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να κάνει ανοίγματα στον προοδευτικό χώρο και είναι αριστερός υποτίθεται, υπάρχουν καθεστώτα Όρμπαν με αριστερό προσωπείο, φοράει μια μάσκα των αριστερών του ιδεοληψιών από το παρελθόν και κάνει πολιτικές τύπου Όρμπαν. Δεν μπορεί να περάσει αυτό το πράγμα».

«Η κριτική του ΚΚΕ έχει να κάνει με το έργο του υπουργού Υγείας, όπως οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η εμπορευματοποίησή τους. Αυτό είναι το κύριο», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στο Α' πρόγραμμα της ΕΡΑ. Όπως τόνισε, «για το δάνειο υπάρχουν η Τράπεζα της Ελλάδας κι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να εξετάσουν εάν είναι σύννομη η παροχή δανείου αλλά και ό,τι προέκυψε με τον διοικητή κ. Στουρνάρα», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με πολύ λιγότερα από 7.500 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που έχουν επιβληθεί, να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη και ταυτόχρονα να γλιτώσουν το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς που προωθεί η κυβέρνηση».

Εντονη ήταν η αντιπαράθεση για το θέμα, ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Παυλίδη και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, που ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1: