X

Τσίπρας: επίδομα ενοικίου και προστασία της α΄ κατοικίας

Τι ανακοίνωσε για το νέο πλαίσιο πλειστηριασμών ο Πρωθυπουργός. Τι είπε για το βοήθημα προς 260.000 οικογένειες εκμισθωτών κατοικίας

Ant1news

Για εφαρμογή πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ το 2019 έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε προγράμματα επιδότησης ενοικίου ύψους 300 εκ. ευρώ και επιδότησης δανείου ύψους 200 εκ. ευρώ. Όπως εξήγησε, η πολιτική προστασίας της πρώτης κατοικίας κινείται σε δύο άξονες:

- Πρώτος άξονας, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού.

- Δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήθηκε με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ότι είναι πρόγραμμα που αφορά νοικοκυριά με «κόκκινα δάνεια» και που «σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος, στην μεγάλη κοινωνική προσπάθεια για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων».

Αναλυτικά είπε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, συνέχισε, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή: μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία.