X

Επανεξετάζουν τις άδειες για τα πανύψηλα κτήρια που “απειλούν” την Ακρόπολη

Σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους για το τσιμεντένιο "τείχος". Συγκεντρώνουν υπογραφές. Τι λέει το Υπ. Πολιτισμού, μετά και το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Ant1news

Πάνω από 4.000 οι υπογραφές έχουν συλλέξει κάτοικοι της περιοχής της Ακρόπολης ώστε να εμποδίσουν την ανέγερση των πολυώροφων πολυκατοικιών που εμποδίζουν τη θέα προς το Μνημείο.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε σχετικά ανακοίνωση, προχωρά στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

«Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων» δηλώνει σε ανακοίνωσή του Υπουργείου Πολιτισμού η Μυρσίνη Ζορμπά. «Σταθερός προσανατολισμός μας είναι η αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων, στο πλαίσιο μιας ενιαίας χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής, σημειώνει από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

"Έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής περί την Ακρόπολη έχει προκαλέσει η ανέγερση κτηρίων που, λόγω του ύψους τους, θα παρεμποδίζουν τη θέα προς τον ιερό βράχο. Ο λόγος για τα ακίνητα επί των οδών α) Φαλήρου 5 και β) Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10.2.2004), στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης, εμβληματικού μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.​

«Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. «Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου. Γι αυτό θα εξετασθούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι και οι διαδικασίες και είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Σταθάκη, ώστε να λάβουμε συντονισμένα τις σωστές αποφάσεις ως Πολιτεία, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας.».

«Η πόλη της Αθήνας αποτελεί αυτονόητο σημείο αναφοράς στη συλλογική προσπάθεια για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μετά από την πολυετή περιπέτεια της κρίσης», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. «Σταθερός προσανατολισμός μας είναι η αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων, στο πλαίσιο μιας ενιαίας χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προώθηση της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης. Επιμένουμε σε πρωτοβουλίες για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αναθεωρώντας τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προτύπου, με σημείο αναφοράς την προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε απόλυτο συντονισμό, εξετάζουν σχολαστικά όλες τις σχετικές παραμέτρους και διαδικασίες, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κενά ή παραλείψεις και να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ογκοπλαστική μνήμη της πόλης, η πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία της και οι κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της.

Σε βραχυπρόθεσμη βάση, το ΥΠΠΟΑ προχωρά στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ):

  • για την πρώτη περίπτωση (Φαλήρου), σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, με παράλληλο αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες
  • για τη δεύτερη περίπτωση (Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας – σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 53/Δ/1975), το ΥΠΠΟΑ ελέγχει τα ύψη στη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για ακίνητα εκτός της ζώνης αυτής, εφόσον έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες, (όπως τα δύο παραπάνω) οι υποθέσεις διαβιβάζονται προς εξέταση στο ΚΑΣ.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει τη σύσταση ομάδας εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι. Στο έργο της ομάδας περιλαμβάνεται η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των υφισταμένων στοιχείων και, μεταξύ αυτών, των υπομνημάτων συλλόγων κατοίκων, καθώς και των δημοσιευμάτων σχετικά με την οικοδομική επιβάρυνση της περιοχής. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί άμεσα με εκπροσώπους του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της και τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης στην περιοχή, εξετάζεται η προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.​"

Το θέμα ειχε αναδείξει με ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1, μεταφέροντας μάλιστα και τις απόψεις για το θέμα των υποψηφίων Δημάρχων Αθηναίων (ρεπορτάζ απο το κεντρικό δελτίο ειδήεων του ΑΝΤ1, 18/2/2019):

 

"Επίθεση" Σοφιανού στους άλλους υποψηφίους Δημάρχους 

Σε δήλωση του, ο υποψήφιος του ΚΚΕ για τον Δήμο Αθηναίων, Νίκος Σοφιανός σναφέρει ότι «η ευαισθησία για την Ακρόπολη, αν δεν συνοδεύεται από αυτοκριτική, θυμίζει ψηφοθηρία και προεκλογικές σκοπιμότητες. Ο κ. Μπακογιάννης μιλά για “πολεοδομικά εκτρώματα”, που έγιναν με βάση τον ΓΟΚ του 2012, που ψήφισε η κυβέρνηση του κόμματός του. Ο κ. Ηλιόπουλος μιλά για “παραμόρφωση του αστικού τοπίου”, που έγινε με άδειες που έδωσαν οι συνάδελφοί του υπουργοί Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τώρα θα επανεξετάσουν τις άδειες, κάτι είναι κι αυτό. Η ετεροχρονισμένη ευαισθησία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φανεί και με το γκρέμισμα των ερειπίων που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, στους πρόποδες της Ακρόπολης, μπροστά στα Αναφιώτικα και χάσκουν από το 1996. Αναφερόμαστε κα Ζορμπά στο ερείπιο της Στράτωνος αριθ. 15-25».