X

Με συμβιβασμούς και αστερίσκους η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια (βίντεο)

Που υποχώρησε η Κυβέρνηση, που διαφωνούν τράπεζες και θεσμοί. Τι θα προβλέπει το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον «νόμο Κατσέλη».

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκεται η συμφωνία τραπεζών-Κυβέρνησης για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων και την προστασία της α΄ κατοικίας, αφού παρά την σύγκλιση που προέκυψε στην σύσκεψη της Πέμπτης στο Μαξίμου, υπάρχουν γκρίζα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Για να φτάσουμε στην ανακοίνωση περί συμφωνίας, χρειάστηκε η Κυβέρνηση να κάνει ένα σημαντικό συμβιβασμό, που δεν καλύπτει μόνο τις τράπεζες αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους, δεδομένου ότι το νέο πλαίσιο, που θα διαδεχθεί τον «νόμο Κατσέλη», θα έχει ισχύ μόλις για ένα έτος. 

Στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν εστιάσει ιδιαίτερα θεσμοί και τράπεζες, οι οποίοι, για τον λόγο αυτό, ήγειραν ενστάσεις. Ζητώντας να αποκλειστούν οι μπαταχτσήδες, επισημαίνουν ως «γκρίζο σημείο» την περίληψη στην νέα ρύθμιση, εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη. Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με τη δυνατότητα, που δίνει το ισχύον πλαίσιο, στον δανειολήπτη, να αμφισβητεί την πρώτη τιμή προσφοράς

Αμετάβλητα σε σχέση με την αρχική συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας παραμένουν τα όρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (έως 250.000 ευρώ). Αλλαγές επήλθαν στο υπόλοιπο των δανείων που πρέπει να έχει κάποιος οφειλέτης για να ενταχθεί στην ρύθμιση, αφού ορίστηκε ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (+ τόκους).

Αναμφισβήτητα στα θετικά της συμφωνία είναι το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων, που αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.

Η πλατφόρμα, αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά στις αρχές Απριλίου, ενώ το προσχέδιο συμφωνίας εστάλη το βράδυ της Πέμπτης στους θεσμούς, προκειμένου το τελικό κείμενο να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Τρίτη. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρέμβει μόνο εάν υπάρξει εμπλοκή με τους θεσμούς.