X

Η “Ωκεανίδα” σάρωσε την Κρήτη (εικόνες)

Νέα τραγωδία απο την κακοκαιρία στο νησί. Αποκλεισμένα χωριά και κατεστραμμένα γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής.

Ant1news

“Βομβαρδισμένο τοπίο» θυμίζει η Κρήτη, μετά το σαρωτικό πέρασμα της «Ωκεανίδας» που χτύπησε με μεγάλη σφοδρότητα όλο το νησί.

Δυστυχώς και αυτό το κύμα κακοκαιρίας σημαδεύτηκε απο την απώλεια ανθρώπινης ζωής, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης βρέθηκε νεκρός ο 61χρονος αγνοούμενος, που είχε παρασυρθεί, μαζί με το αυτοκίνητο του απο τα ορμητικά νερά χειμάρρου, στον Εμπρόσνερο του Δήμου Αποκόρωνα στα Χανιά.

Στις έρευνες, που ξεκίνησαν από το πρωί της Δευτέρας, με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της 3ης ΕΜΑΚ και εθελοντών, προστέθηκαν ομάδα βατραχανθρώπων και ειδικό πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα.

Ο αγνοούμενος,  χάθηκε στην προσπάθειά του να περάσει από σημείο που είχε πλημμυρίσει, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη, ενώ λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, όχι όμως και ο ίδιος.

 

Αποκλεισμένα χωριά και κατεστραμμένο οδικό δίκτυο

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στον Πλατανιά, του νομού Χανίων, ενώ ολόκληρα χωριά (Μεσκλά, Ορθούνι, Καράνι) είναι πλήρως αποκλεισμένα με τους κατοίκους να λαμβάνουν οδηγίες από τις αρχές να απομακρύνονται αυτοβούλως από τα σπίτια τους, αν βρίσκονται κοντά σε ποτάμια ή σημεία που υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

 

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι σε τραγική κατάσταση, ενώ όλες οι γέφυρες που υπήρχαν σε αυτό, πλέον αποτελούν παρελθόν είτε γιατί έχουν καταρρεύσει είτε γιατί είναι υπό κατάρρευση και δεν επιτρέπεται η διέλευση.

Η αρχή έγινε με την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, και ακολούθησε μια μετά την άλλη, η γέφυρα του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό, η γέφυρα στο Σιρίλι, η γέφυρα στο επαρχιακό δίκτυο του Ντεριανού ενώ κινδυνεύει η  γέφυρα στο σημείο Φουρνές – Λάκκοι, σύμφωνα με το flashnews.gr.

 

«Είμαστε σαν το Καστελόριζο, δεν έχουμε ούτε τρόπο διαφυγής ούτε πρόσβασης. Εξωτερικό εχθρό να είχαμε να μας βομβαρδίζανε δεν νομίζω να είχαμε τέτοια απώλεια σε υποδομές»,  σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, πριν την έναρξη της χθεσινής σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, υπό τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Ο δήμαρχος Πλατανιά ζήτησε χθες από τον Υπουργό Υποδομών, το υπουργείο να αναλάβει την αντικατάσταση των γεφυρών που καταστράφηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα νέα υδρολογικά δεδομένα, ενώ τόνισε ότι η αποκατάσταση των υποδομών πρέπει να γίνει με αρτιότητα και αμεσότητα.

 

Χάος και στην Κίσσαμο

Εικόνες ολικής καταστροφής παρουσιάζει ο δήμος Κισσάμου με χωριά που έχουν αποκλειστεί εντελώς, γεφύρια που καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, αγροτικό και δημοτικό οδικό δίκτυο διαλυμένο, ενώ σήμερα το πρωί οι κάτοικοι στην πόλη της Κισσάμου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ακόμη απώλεια.

Ο Τυφλός ποταμός που έχει "φουσκώσει" επικίνδυνα, στο ύψος την εθνικής, έσπασε κεντρικό αγωγό του νερού με αποτέλεσμα ολόκληρη η πόλη να μείνει χωρίς νερό.

«Η εικόνα είναι χαοτική σε όλο το νομό, το ίδιο και στο δήμο μας. Αποκλεισμένα χωριά, πέφτουν γεφύρια. Έπεσε το Βουλγάρω προς Μουρί και ετοιμάζεται να πέσει και η γέφυρα που ενώνει τον οικισμό, Σινενιανά με το υπόλοιπο Σηρικάρι», δήλωσε ο δήμαρχος Κισσάμου, Θεόδωρος Σταθάκης και πρόσθεσε.

 

«Είναι ήδη αποκλεισμένα χωριά, από Κάμπο, Σφηνάρι, Αμυγδαλοκεφάλη, δεν υπάρχει οδικό δίκτυο που να επικοινωνεί με την πόλη της Κισσάμου. Επίσης δεν ξέρουμε τι καταστροφές θα κάνει ο Τυφλός ποταμός που ξεκινάει από το Έλος μέχρι τα Καλουδιανά, που πλημμύρισαν σπίτια τις προηγούμενες ώρες, στα Καψαλιανά, Βουλγάρω και Ποταμίδα. Ευελπιστούμε να έχει πέσει η στάθμη του νερού και να υποχωρήσουν τα φαινόμενα».

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη και ειδικά στο νομό Χανίων, ο οποίος πρόκειται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μίλησαν στο «Καλημέρα Ελλάδα», ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, Ν.Λαγουδάκης.

 

Η κακοκαιρία χτύπησε και το νομό Λασιθίου

Σε εγρήγορση βρίσκονται από χθες το πρωί η Πολιτική Προστασία και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων του νομού Λασιθίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολύωρη βροχόπτωση στις χαμηλές κυρίως περιοχές, εκεί όπου συγκεντρώνονται τεράστιοι όγκοι νερού, από τα ποτάμια και τα ρέματα, λίγα μέτρα πριν καταλήξουν στη θάλασσα.

Από το πρωί της Κυριακής οι κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες δεν είχαν προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο. Οι βροχές που έπεσαν κατά τη διάρκεια του διημέρου στη Σητεία, ωστόσο, προκάλεσαν μικροπροβλήματα στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, ενώ δημιουργήθηκε μια τεράστια λίμνη στις εκβολές του ποταμού λίγο πριν τη παραλία του Κουρεμένου.

«Πράγματι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη λίμνη από τα νερά που έχει κατεβάσει ο ποταμός λίγο πριν την παραλία του Κουρεμένου Σητείας, μήκους 80 περίπου μέτρων και πλάτους γύρω στα 20 μέτρα. Επειδή συνεχίζει να βρέχει κατά διαστήματα, φοβούμαστε ότι, αν ανέβει περισσότερο η στάθμη του νερού αυτής της λίμνης, θα πλημμυρίσουν κάποιες ταβέρνες και εξοχικές κατοικίες που χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους μόνο το καλοκαίρι. Είμαστε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κακοκαιρίας, αλλά ζητούμε από τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν να μετακινούνται προς τον Κουρεμένο αυτές τις ώρες που έχει φουσκώσει το ποτάμι», μας είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, υπεύθυνος και για την Πολιτική Προστασία, κ. Νίκος Κοζυράκης.

 

 

Ενδεικτικές των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία και στο νομό Ρεθύμνου, είναι οι εικόνες από τον δρόμο που οδηγεί στον Πλακιά, στο φαράγγι Κουρταλιώτη.

Επίσης στο Ρέθυμνο, στην περιοχή του Εσταυρωμένου, ορμητικά νερά χειμάρρου, παρέσυραν αυτοκίνητο.

Δύο κλιμάκια αποτελούμενα από βουλευτές και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθούν την Τετάρτη στην Κρήτη: ένα στα Χανιά υπό τον συντονισμό της Ντόρας Μπακογιάννη και ένα στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο υπό τον συντονισμό του Λευτέρη Αυγενάκη.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την άμεση στήριξη των εν λόγω περιοχών και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις τοπικές αρχές για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν», υπογραμμίζει η ΝΔ.