X

Αυλαία για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, τη μεγαλύτερη άσκηση της Τουρκίας (βίντεο)

Το μήνυμα Ερντογάν πριν από την έναρξη της άσκησης και η προκλητική δήλωση του Χουλουσί Ακάρ.

Ant1news

Ξεκίνησε η «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η άσκηση που συμμετέχουν 102 πλοία σχεδιάζεται εδώ και καιρό από την Τουρκία και θα διεξαχθεί κυρίως στα νότια της Κύπρου και στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, για την άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου, θα αποπλεύσουν όλα τα πλοία του τουρκικού ναυτικού στόλου από της βάσεις στο Γκιόλτζουκ και του Ακσάζ.

Η άσκηση, που ξεκίνησε με τον απόπλου των πλοίων από οκτώ λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, έχει στόχο να βελτιώσει το επίπεδο ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας για στρατιωτική δράση, αλλά και τις κοινές επιχειρησιακές ικανότητες του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με το Anadolu.

 

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες από δύο πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση να αποπλέουν από το λιμάνι Κοτσαέλι, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια προσομοίωσης μάχης θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

Υποβρύχια, αποβατικά, φρεγάτες και κορβέτες συμμετάσχουν στην άσκηση, ενώ ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελούν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ θα παρακολουθεί την άσκηση μέσα από τουρκική φρεγάτα.

 

 

Σε ομιλία του στην Αντιόχεια ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «την ώρα που αντιμετωπίζαμε την τρομοκρατία στα νότια σύνορά μας, την ίδια στιγμή δείξαμε πως στη γαλάζια πατρίδα μας των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν θα γίνει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην άσκηση είπε πως «υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στόλο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο».

Από προεκλογική συγκέντρωση στο Γκισερούν, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε «τις προάλλες ένας βουλευτής του CHP υπέβαλε στη Βουλή ερώτημα σχετικά με τις έρευνες τη Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την ερώτηση ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα θάψει στην Μεσόγειο 2 δις δολάρια με τις δραστηριότητες γεώτρησης της. Λέγοντας ότι δεν βρέθηκε καν ένας κουβάς πετρέλαιο έδειξε ότι δεν χωνεύει τις έρευνες της Τουρκίας».

«Η ερώτηση του CHP έδωσε την ευκαιρία που αναζητούσε στον ελληνικό Τύπο για να εκφράσει την ενόχλησή του για τις έρευνες της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο ελληνικός Τύπος αμέσως εκμεταλλευόμενος αυτές τις δηλώσεις άρχισε να συκοφαντεί και να δυσφημεί τις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο». Αν αυτό δεν είναι γκάφα, τι είναι; Είναι προδοσία για την δική σου πατρίδα και το δικό σου λαό», ανέφερε ο Ερντογάν.