X

Κόντρα Τσακαλώτου - ΝΔ για την έκθεση της Κομισιόν

«Πυρά» Μαστρογεωργίου και Σταϊκούρα στην κυβέρνηση με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν. Αιχμηρή απάντηση από πηγές του ΥΠΟΙΚ. Το σχόλιο του ΚΚΕ.

Ant1news

«Φωτιές» άναψε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης  για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μαστρογεωργίου, σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι, «η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αναδεικνύει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και να φέρουν επενδύσεις, ώστε να μειωθεί η υπερφορολόγηση των πολιτών».

Όπως προσθέτει στη συνέχεια, «η απειλή, ωστόσο, της Κομισιόν να μην καταβάλει το οφειλόμενο 1 δις στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη: Ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό σοκ που θα φέρει νέες δουλειές στους πολίτες και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό».

Για το ίδιο θέμα ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως "η δεύτερη, μεταπρογραμματική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός αυστηρών μνημονιακών περιορισμών. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι υψηλοί και διατηρούνται για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο και πρόσφατα επεκτάθηκε κατά 6 μήνες, ενώ σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους συναρτώνται με την υλοποίηση πολλών, συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Δεσμεύσεις τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να υλοποιήσει, με αποτέλεσμα παρεμβάσεις για το χρέος, που προβλέπονταν να υλοποιηθούν το Δεκέμβριο του 2018, συνεχώς να μετατίθενται χρονικά, επιβαρύνοντας την εικόνα της οικονομίας".

 

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας κάνει λόγο και για "καθυστερήσεις σε σημαντικά πεδία, όπως είναι ενδεικτικά.

  • η προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων
  • η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, αν και θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί από τον Αύγουστο του 2018, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέες υποχρεώσεις
  • η αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων
  • η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίαςοι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και στον χώρο της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εκφράζονται προβληματισμοί και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τη συστηματική υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για την αύξηση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας της υπέρβασης στον αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Και φυσικά, όπως καταγράφει η Έκθεση, οι κίνδυνοι για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας όχι απλά υφίστανται, αλλά και ενισχύονται. Είναι φανερό ότι η αβελτηρία, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της σημερινής υβριδικής κυβέρνησης καθηλώνει τη χώρα και υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της". 

Πηγές ΥΠΟΙΚ: ΝΔ και Σταϊκούρας περιστρέφουν την πολιτική τους επιβίωση γύρω από σενάρια καταστροφολογίας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν ότι "η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σταϊκούρας για μία ακόμη φορά περιστρέφουν την πολιτική τους επιβίωση γύρω από σενάρια καταστροφολογίας. Εν προκειμένω, αναλώθηκαν σε μία επιλεκτική σταχυολόγηση σημείων κριτικής της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης της ΕΕ, παρουσιάζοντάς τα ως μία ακόμη βερσιόν αδιεξόδου για τη χώρα. Αγνοούν, προφανώς σκόπιμα, ότι σε οποιαδήποτε έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού περιλαμβάνονται σημεία θετικά και σημεία κριτικής". 

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως "ένα είναι βέβαιο. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Σταϊκούρας και η παράταξή του μαθαίνουν είτε από τα λάθη τους είτε από τις κατ' επανάληψη αποτυχημένες προβλέψεις τους. Και αυτό το γεγονός στερεί τον δημόσιο διάλογο από ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, που θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα".

ΚΙΝΑΛ: αφού δεν θέλετε και δεν μπορείτε, παραιτηθείτε

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, Γραμματέα του Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, για τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε: 

"Την ώρα που για τη χώρα παραμένει ως προτεραιότητα η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση μιας κανονικότητας στην πρόσβαση στις αγορές η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Καραμανλικής Δεξιάς - Ακροδεξιάς κάνει ένα βήμα μπρος πέντε βήματα πίσω εκθέτοντας τη χώρα σε νέους κινδύνους. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις δύο εκθέσεις που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου αναδεικνύονται τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία με το μεγάλο δημόσιο χρέος, την υψηλή και μακροχρόνια ανεργία, το μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων και το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα.
Η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια τώρα επιδίδεται καθημερινά σε μικροπολιτικές που μόνο γνώμονα έχουν την εξασφάλιση της εκλογικής πελατείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια προσβλητική για τους πολίτες διγλωσσία, κάνει πίσω στο θέμα των 120 δόσεων που αφορούν πολλές χιλιάδες πολίτες.
Τους λέμε: Αφού δεν θέλετε και δεν μπορείτε να προωθήσετε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα η λύση είναι μια: παραιτηθείτε".

Το σχόλιο του ΚΚΕ 

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνει ότι «η απαίτηση της Κομισιόν για επίσπευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνει ότι σε αντίθεση με το μεταμνημονιακό παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι δεσμεύσεις και η ασφυκτική εποπτεία παραμένουν στο ακέραιο και ενισχύουν περαιτέρω το μνημονιακό οπλοστάσιο, σε βάρος του λαού».