X

Κόντρες για την “μυστική” πτήση από την Βενεζουέλα στην Αθήνα

Η προσγείωση και οι επαφές στην αίθουσα VIP, τα ερωτήματα της ΝΔ και η απάντηση του Μαξίμου.

Ant1news

Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές για άφιξη κυβερνητικού αεροσκάφους από την Βενεζουέλα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, το περασμένο Σάββατο, κάτω από άκρα μυστικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, «το αεροσκάφος, με διακριτικά YV2486, που ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA και χαρακτηρίζεται κυβερνητικό, προσγειώθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 14.06 και, παρότι αρχικά ζήτησε να μείνει για μια ώρα για ανεφοδιασμό, τελικά παρέμεινε για περίπου τέσσερις ώρες και αναχώρησε στις 18.00».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «μέσα στο αεροσκάφος μεταξύ άλλων επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος μετέβη στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου της Αθήνας και συναντήθηκε με κάποιο άτομο που τον περίμενε εκεί. Το πλήρωμα του αεροσκάφους είχε ενημερώσει τον πύργο ελέγχου ότι δεν πρόκειται για επίσημη κυβερνητική αποστολή. Ο Αρεάσα βγαίνοντας από το αεροπλάνο φέρεται να είχε μαζί του ένα μικρό βαλιτσάκι και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην αίθουσα VIP ζήτησε να «αποστειρωθεί» ο χώρος προκειμένου να μην υπάρχουν άλλοι επιβάτες».

«Αίσθηση προκαλεί το γεγονός», αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος»  ότι «άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν στο αεροσκάφος της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο να προσγειωθεί στο έδαφός τους. Το αεροσκάφος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου από το αεροδρόμιο Μαϊκετία του Καράκας, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον διάδρομο απογείωσης του προεδρικού αεροσκάφους.

Την ίδια ημέρα βρέθηκε πάνω από τον εναέριο χώρο της Πορτογαλίας και ζήτησε άδεια προσγείωσης. Η Πορτογαλία αρνήθηκε να επιτρέψει να προσγειωθεί και τότε ο πιλότος φέρεται να προειδοποίησε ότι αν δεν προσγειωθεί θα καταπέσει, καθώς είχαν τελειώσει τα καύσιμα. Το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας πριν από την Αθήνα είχε σταματήσει στο Αμπου Ντάμπι, ενώ ο πιλότος δήλωσε πως μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα κατευθυνθεί στο Πράσινο Ακρωτήρι. Η πτήση-μυστήριο του Φάλκον της Βενεζουέλας προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ποιοι άλλοι επέβαιναν στο αεροσκάφος και για ποιο λόγο έμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ώρες; Γνώριζε η κυβέρνηση ότι επρόκειτο να φθάσει στην Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο»;

Ο «Ελεύθερος Τύπος», όπως αναφέρει το άρθρο, «αποκαλύπτει σήμερα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τη Βενεζουέλα προκειμένου να ρυθμιστούν οι διμερείς επισκέψεις αεροσκαφών στην Ελλάδα και στη Βενεζουέλα αντίστοιχα.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ανάλογη συμφωνία, και για αυτές τις πτήσεις ήταν αναγκαίο να προηγούνται οι απαραίτητες διατυπώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα με ιδιαίτερη ευκολία και χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με την ΕΥΠ και την κυβέρνηση.

 

Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και ενώ στη Βενεζουέλα στην κυβέρνηση βρισκόταν ο Νικολάς Μαδούρο, άγνωστο για ποιον λόγο, υπήρξε η πρόβλεψη ότι θα αυξηθούν οι πτήσεις αυτές και ελήφθη πολιτική απόφαση να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Όπως προκύπτει από έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος και φέρει ημερομηνία 10 Ιουνίου του 2015, γίνεται ρύθμιση του κανονισμού. Ειδικότερα, στο εισαγωγικό σημείωμα, που έρχεται ως απάντηση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αναφέρεται: «Κανονισμός Βενεζουέλας για χορήγηση αδειών υπέρπτησης και προσγείωσης αλλοδαπών αεροσκαφών».

Το άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου» προσθέτει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον πέντε κυβερνητικές πτήσεις από τη Βενεζουέλα έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας χωρίς να γίνουν ποτέ γνωστοί οι λόγοι αλλά και οι επιβαίνοντες. Μάλιστα, το αεροσκάφος με τα διακριτικά YV 2486 που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το περασμένο Σάββατο, φέρεται να έχει προσγειωθεί και άλλες φορές στη χώρα μας.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τη συγκεκριμένη πτήση-μυστήριο και ειδικότερα την άφιξη του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Οπως καταγγέλλουν βουλευτές, μάλιστα, η πτήση αυτή συμπίπτει με το «πλιάτσικο» που κάνει η κυβέρνηση του Μαδούρο βγάζοντας τόνους χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, αλλά και την επιχείρηση φυγάδευσης αξιωματούχων της κυβέρνησης και συγγενών τους, που, όπως καταγγέλλουν, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες».

«Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που ξεκίνησε από τη Βενεζουέλα, πέρασε από την Ευρώπη και κατέληξε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου. Είναι πιθανόν να συνδέεται με το χρυσό που τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Μαδούρο βγάζει από τη χώρα», δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρανσίσκο Σούκρε.

 

Πολιτική κόντρα Μαξίμου - ΝΔ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Νέα Δημοκρατία, μετά από τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ με ανάλογο περιεχόμενο, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς: Για ποιον ακριβώς λόγο έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν, και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο;». 

Πηγές του Μαξίμου, απαντώντας στην ΝΔ και σχολιάζοντας δηκτικά όσα αναφέρονται στα ρεπορτάζ, ανέφεραν ότι «από την προσγείωση ενός αεροσκάφους, το οποίο ερχόταν από την Ασία, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με σκοπό τον ανεφοδιασμό, ο ΣΚΑΙ κατασκεύασε μια θεωρία συνωμοσίας, την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Άρτεμης Σώρρας. Η ΝΔ προφανώς έσπευσε να την υιοθετήσει, όπως προφανώς αναμέναμε. Το ερώτημα είναι εάν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει κανείς με την κατάντια ενός πάλαι ποτέ σοβαρού κόμματος».

Σε δήλωση της, το μεσημέρι της Τρίτης, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, αναφέρει ότι «Το Μαξίμου οφείλει να απαντήσει άμεσα σε 4 ερωτήματα:

  • Γιατί έδωσε άδεια προσγείωσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλα όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν; 
  • Γνωρίζει το Μαξίμου τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ότι το καθεστώς Μαδούρο με το συγκεκριμένο αεροσκάφος βγάζει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων; 
  • Επέβαινε στο αεροσκάφος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλα; 
  • Αντί non paper και ανώνυμων πηγών, περιμένουμε από το Μαξίμου να απαντήσει επίσημα σε αυτά τα ερωτήματα. Το βασικό ερώτημα, όμως, παραμένει: ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις των κ. Τσίπρα και Παππά με το καθεστώς της Βενεζουέλα;».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «Στο αεροσκάφος επέβαινε ο Yπ. Εξωτερικών της Βενεζουέλας. Η αίθουσα VIP του αεροδρομίου, η οποία σημειωτέον ανοίγει κατόπιν αιτήματος που υποβάλλει η οικεία πρεσβεία, άνοιξε και φιλοξενήθηκε εκεί ο Υπουργός, για τις ανάγκες μικρής ξεκούρασης. Δεν υπήρξε καμία συνάντηση». .

Σειρά ερωτημάτων έθεσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ: «Το είδαμε κι αυτό; Ήλθε Υπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας στην Ελλάδα και το μάθαμε από το ρεπορτάζ; Έκανε συναντήσεις και δεν ξέρουμε με ποιόν; Είναι το ανωτέρω πρόσωπο, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας; Γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά ευθέως, αλλά προτιμά τις υπεκφυγές και τα επιχειρήματα της πεντάρας; Ως κόμμα της αντιπολίτευσης θέτουμε ερωτήματα και αναμένουμε απαντήσεις».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε ανάρτηση του στο Twitter, αναφέρει «Για το εκ Βενεζουέλας αεροπλάνο η καλύτερη απάντηση στη σεναριολογία είναι οι καθαρές και πλήρεις εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Φαντάζομαι δεν έχει κάτι να κρύψει...»

Με το δικό του ύφος σχολίασε ο Παύλος Πολάκης την υπόθεση με το κρατικό αεροπλάνο της Βενεζουέλας που έλαβε άδεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, παρομοιάζοντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με γνωστό συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων.

«Έχετε καταντήσει Ζεράρ ντε Βιλιέ τελευταία. Να δείτε πως κυβερνά η Αριστερά γιατί είχατε μάθει στις μπάζες. Να φύγουμε λίγο από τον Μαδούρο και τα αεροπλάνα. Έχετε κάνει πολιτική τα ρεπορτάζ που μίλαγαν για ομηρία Τσίπρα στις Μαλδίβες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη Βουλή.

ΥΠΑ: Ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας ήταν στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Αθήνα

Επιβεβαιώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ότι ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Jorge Arreaza, ήταν στο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το Σάββατο 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ ο Jorge Arreaza φιλοξενήθηκε στην αίθουσα VIP έως την ώρα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού του αεροσκάφους, το οποίο προσγειώθηκε στον αερολιμένα με επίσημα κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης.