X

Κλείνει το μέτωπο με την ΕΚΤ για “κόκκινα δάνεια” και πρώτη κατοικία

Τι λέει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. Διάσταση απόψεων Κυβέρνησης – Στουρνάρα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή, όπως ανακοινώθηκε απο κυβερνητικές πηγές, η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Εγώ νομίζω συμφωνήσαμε με τους ξένους», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, με την συμμετοχή του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Στουρνάρα. Η σύσκεψη έγινε μετά από συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών και δη της ΕΚΤ.  

Η Κυβέρνηση περίμενε, πριν δρομολογήσει την νομοθέτηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφενός να πάρει την τελική γνωμοδότηση από την ΕΚΤ, αφετέρου να δώσει την ευκαιρία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλύσει το τελικό σχέδιο στους συναδέλφους του, στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας.

Η πλέον ακανθώδης παράμετρος αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Όπως επεσήμανε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος «θεωρώ ότι θα περιλαμβάνονται στην ρύθμιση. Εγώ προβλέπω ότι θα είναι μέσα και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Εκτός και αν υπάρξει ανατροπή». 

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι πέρα από το μείζον θέμα των επιπτώσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών, η ΕΚΤ έχει επιφυλάξεις για το εάν πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο προστασίας τα δάνεια των μικρομεσαίων, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας.

Η ΕΚΤ σταθμίζει τα στοιχεία που έλαβε από την ΤτΕ, όπως τα ανέλυσαν οι τράπεζες, οι οποίες συντάσσονται με τη γραμμή της κυβέρνησης για διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας και σε αυτά τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμώντας ότι δεν ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του αναφορικά με την συμπερίληψη των ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων  στην ρύθμιση που θα «διαδεχθεί» τον “νόμο Κατσέλη”, λέγοντας πάντως ότι εάν τελικώς αυτά περιλαμβάνονται, το ύψος και τα κριτήρια που τα αφορούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.